OSTALI SPORTOVI

Želimo se upisati u historiju bh. alpinizma

Ismir Jusko Švabo i Tomislav Cvitanušić

D. Z.

16.11.2014

Uspješni bh. alpinisti Ismir Jusko Švabo i Tomislav Cvitanušić krenut će u januaru naredne godine u osvajanje Akonkagve, najvišeg vrha Južne Amerike, koji se nalazi u Argentini na visini od 6.960 metara. Ovaj dvojac bit će dio međunarodne ekspedicije koju organizira "Extreme Samit Team" iz Srbije.

- To će za nas biti veliki ispit, da vidimo koje su naše mogućnosti. Osvajanje Akonkagve je nešto o čemu maštaju skoro svi alpinisti. Do sada je mali broj kolega iz Bosne i Hercegovine uspio osvojiti najviši vrh Južne Amerike. To je dodatni motiv za mene i za Tomu. Osvajanje Akonkagve veoma je zahtjevan poduhvat. U 2013. godini, u pohodu na tu planinu poginulo je 137 alpinista - kaže Cvitanušić.  

Posebnu pažnju Jusko i njegov partner posvećuju pripremama, ali i opremi koja je neophodna za ovu veoma opasnu ekspediciju.

- Uživamo pripremajući se po našim planinskim ljepoticama. To je veliko bogatstvo svih Bosanaca i Hercegovaca. Kada se osvajaju najviši vrhovi na svijetu, mora se voditi računa o svakom detalju. Ništa se ne može prepustiti slučaju. Kada sam osvajao Ajlend pik u maju, sva je sreća pa sam sa sobom imao cijelu apoteku "Himalaya Herbalsa". Nekoliko sati nakon što sam upotrijebio kremu "pain balm", bol u je nestala i mogao sam hodati bez problema. Svim alpinistima, ali i sportistima, preporučio bih, pored ove kreme, i "rumalaya gel", koji se u BiH može kupiti samo u DM-u - kaže Jusko.

svabo himalaja

Jusko na ekspediciji na Ajlend pik

Velika želja ovih uspješnih i svestranih sportista je da u narednoj deceniji zajedno osvoje svih sedam najviših vrhova na svih sedam kontinenata.

- Na taj način naša imena bi ostala upisana u historiju bh. alpinizma. Prva stepenica na tom putu bit će nam Akonkagva. Uslijedili bi Mont Everest (Azija), Makinli (Sjeverna Amerika), Kilimandžaro (Afrika), Vinson (Antarktika), Monblan (Evropa) i Košćuško (Australija) - kaže Švabo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.