OSTALI SPORTOVI

Vratit ću se na tron!

Adnan Ćatić, bokser bh. korijena, za "Dnevni avaz

Almir SOKOLOVIĆ

18.11.2014

I četiri dana nakon što je u bokserskom spektaklu u Štutgartu "uništio" Roberta Štiglica (Stieglitz), Adnan Ćatić nije mogao vjerovati da nije ostvario pobjedu u meču u srednjoj kategoriji (do 76 kilograma) u WBA verziji.

Sudije su odlučile da je meč neriješen, u borbi dva najuspješnija borca iz Njemačke u ovom stoljeću koji dolaze iz dvije različite kategorije, popularni Feliks Šturm (Felix Šturm) odradio je odličnu borbu.

Najbolja borba

- Još osjećam neku tugu nakon svega. Svojim nastupom sam više nego zadovoljan, ali su sudije donijele odluku za koju oni smatraju da je najpravdenija. Ovo je moja najbolja borba. Osjećam se ponosno - kazao je Adnan Ćatić u ekskluzivnom razgovoru za "Dnevni avaz".

Bokser bh. korijena, koji se bori pod njemačkom zastavom, fenomenalno je boksovao u Porše areni. Pred velikim brojem navijača iz BiH momak iz Blagaja podsjetio je svojim nastupom na dane kada je bio svjetski prvak u srednje teškoj kategoriji u verziji WBO (2006.) te u verziji WBA (2007).

- Sebi nemam šta zamjeriti. Borio sam se svih 12 rundi, fajterisao, pokušao poslati Štiglica na pod. On je sjajan borac, posjeduje kvalitet. Zna se boriti u ringu - kaže Ćatić.

Naš borac nije želio posebno komentirati odluke sudija, koji su ocijenili tako da je po jedan dao prednost Ćatiću, odnosno Štiglicu (po 115:113), dok je treći odlučio da je bilo neriješeno - 114:114.

- Jedinu veću zamjerku imam na sudiju u ringu. On nije znao voditi meč. Bio je katastrofalan. Dopuštao je Štiglicu nedozvoljene udarce. To mi je u većem dijelu meča znalo poremetiti koncentraciju i koncepciju - kaže Ćatić.

Duel protiv Štiglica za Ćatića je bio treći neriješeni meč, uz 39 pobjeda (18 nokautom) i četiri poraza. Prije pola godine, izgubio je od Sema Solimena (Sam Soliman) u meču kojem je ostao bez naslova svjetskog prvaka srednje kategorije verzija IBF.

catic-18

Adnan sa WBA pojasom: Prvak postao još 2006. godine

Slijedi odmor

- Sada slijedi odmor. Vjerovatno se neću boriti do sredine naredne godine. Želim se odmoriti, biti uz porodicu. Još tri ili četiri godine sigurno ću ostati u ringu. Ima još vatre u meni. Kada shvatim da se ona ugasila, onda će biti gotovo. Od maja 2015. počet ću pripreme za naredni meč. O protivniku još ne razmišljam, ali se želim vratiti na tron. I vratit ću se - kazao je Ćatić.

Na pitanje šta slijedi u narednim danima do Nove godine, kada ga možemo očekivati u Bosni i Hercegovini, Blagaju, Mostaru... Ćatić je rekao:

- Imao sam u planu da dođem sa suprugom Jasmin i Mahirom u Blagaj, ali smo odustali. Ostat ćemo u Njemačkoj do moje prve naredne borbe - kazao je Ćatić.

Mahir će dobiti brata ili seku

Prije meča sa Štiglicom, "Bild" je objavio da je Adnanova supruga Jasmin trudna i da par očekuje drugo dijete.

Adnan za njemačke medije nije želio komentirati ovu informaciju, ali je za "Avaz" potvrdio da će Mahir (4) uskoro dobiti brata ili seku.

- Jasmin je trudna i uskoro će se poroditi. Presretni smo svi - otkrio je Ćatić.  

catic-jasmin-17

Ćatić sa suprugom Jasmin: Očekuju prinovu u porodici (Foto: EPA)

Iz lične karte

Feliks Šturm (Adnan Ćatić, 31. januar 1979, Leverkuzen, Njemačka) njemački je bokser bh. porijekla.

Bio je svjetski prvak u srednje teškoj kategoriji u verziji WBO u periodu od marta do jula 2006. te ponovo od 28. aprila 2007. u verziji WBA.

Prvu profesionalnu borbu Feliks je imao 27. januara 2001. godine protiv Antonija Ribeira.

Šturm je 25. juna 2011. odbranio titulu svjetskog prvaka u borbi protiv Metjua Mekluina (Mattew Macklin). Početkom decembra 2013. tehničkim nokautom pobijedio je Darena Barkera (Darren) te ponovo preuzeo titulu svjetskog prvaka po IBF.

Visok je 181 centimetar i pretežno udara lijevom rukom.

Amaterski boks

124 borbe

113 pobjeda

9 poraza

Profesionalni boks

43 borbe

37 pobjeda (16 nokautom)

3 poraza (1 nokautom)

2 neriješeno

1 poništen meč (doping protivnika)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.