OSTALI SPORTOVI

Vozilom rentakara do bronze

Admir Zukan ostvario najveći uspjeh u dosadašnjoj karijeri

E. MASLO

19.11.2014

Najbolji karatista Bosne i Hercegovine Admir Zukan (28) prošle sedmice ostvario je svoj najbolji rezultat karijere osvajanjem bronzane medalje u kategoriji iznad 84 kilograma na Svjetskom prvenstvu u Bremenu.

Pobjednički tim

Zbog nedovoljno finansijskih sredstava i teškog stanja u kojem se karate i općenito bh. sport nalazi, naš tim je u Njemačku otputovao vozilom rentakara.

No, kako je na jučerašnjoj konferenciji za medije rekao selektor reprezentacije BiH Denis Muhović, Zukan je uspio "iz gepeka kombija pokazati kvalitet i osvojiti medalju".

- Ovaj tim je pobjednički i to pokazujemo kroz kontinuitet rezultata. Ambijent u reprezentaciji je odličan i to je velika razlika u odnosu na ono kada sam ja bio reprezentativac. Zukanova medalja je samo prva u nizu sjajnih rezultata koji će dodatno promovirati bh. karate - kazao je Muhović, koji je 2002. u Talinu osvojio evropsko zlato.

Zukan, član Karate kluba Nokachi, ponosan je na rezultat koji je ostvario. Na SP-u je nastupilo više od 880 takmičara iz 116 zemalja, a Zukan je jedini takmičar iz regiona koji je osvojio medalju.

- Presretan sam zbog ostvarenog rezultata. Nadam se da će svi razumjeti koliki je ovo veliki uspjeh za naš sport, a bilo je potrebno puno truda i odricanja da se dođe do njega - izjavio je Zukan.

Na vrhu svijeta

Bh. tim u Njemačkoj je, osim Muhovića, predvodio i selektor Miroslav Klepić, koji smatra da je pred Zukanom velika karijera.

- Admir pokazuje već neko vrijeme da zaslužuje biti na vrhu svijeta. On našoj zemlji može donijeti još barem nekoliko svjetskih odličja - rekao je Klepić.

Odličan rezultat

Predsjednik Karate saveza BiH Samir Ćatović čestitao je  reprezentativcima na odličnom rezultatu.

- Karate u ovim teškim vremenima opstaje zahvaljujući entuzijazmu ljudi koji su uključeni u ovaj sport. U BiH je registrirano približno 5.000 aktivnih takmičara, odnosno 8.000 rekreativnih karatista. Treće mjesto Zukana u apsolutnoj kategoriji na Svjetskom prvenstvu u ovakvim uvjetima ravan je, naprimjer, drugom mjestu u svijetu fudbala - kazao je Ćatović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.