OSTALI SPORTOVI

Schumacher paraliziran, ima problema sa govorom i memorijom

Jednog od najboljih vozača svih vremena čeka dugi period oporavka

Fena

20.11.2014

Nekadašnjeg asa Formule 1 Michaela Schumachera čaka dugi oporavak nakon teških  povreda glave koje ze dobio priliko pada na skijanju u francuskom Meribelu.

Nekadašnji vozač Philippe Streiff za francuski radio je izjavio da je Schumacherovo stanje ozbiljno, da je paraliziran na invalidskim kolicima te da ima probleme s govorom i memorijom.

- Zdravstveno stanje sedmostrukog svjetskog prvaka u Formuli 1 je bolje, ali sve je relativno -  kazao je 55-godišnji francuski vozač Streiff, koji je i sam nakon  nesreće na testiranjima 1989. godine ostao prikovan za invalidska kolica.

- To je stvarno teško. On ne može govoriti. U invalidskim je  kolicima, poput mene, paraliziran, ima problema sa pamćenjem i govorom - izjavio je Francuz.

Glasnogovornica Schumacherove porodice Streiffovu ocjenu je označila kao njegovo lično mišljenje.

Četrdesetpetogodišnji Schumacher se u decembru prošle godine teško povrijedio na skijanju u  Meribelu. Skoro devet mjeseci bio je u bolnici u umjetnoj komi. U septembru ove godine je otpušten iz bolnice na kućnu njegu,a opravlja se na svom imanju na Ženevskom jezeru.

- Nekadašnjem  šampionu biće potrebne još godine da se oporavi - kazao je prošlog mjeseca Jean-Francois Payen, član ljekarske  ekipe, koja je na klinici u Grenoblu liječila Schumachera.

- Primijetio sam određeni  napredek, ali u ovom trenutku potrebno je vrijeme. Kao i kod drugih sličnih povreda glave vrijeme oporavka traje od jedne do tri godine, tako da moramo biti strpljivi - rekao je ljakar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.