OSTALI SPORTOVI

Počinje odbrojavanje

Mjesec do početka priprema za Svjetsko prvenstvo u Kataru

A. ČULIĆ

21.11.2014

Odborojavanje je počelo. Plan priprema rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine za Svjetsko prvenstvo u Kataru detaljno je razrađen, a prema riječima kapitena Muhameda Toromanovića, kojeg smo jučer telefonski kontaktirali u Kreteju, svi igrači jedva čekaju 22. decembar i početak "operacije Katar". Iskusni pivot javio se nakon individualnog treninga.

- Imali smo slobodan dan, ali kako ne igram naročito mnogo u posljednje vrijeme, svaki trenutak koristim za dodatni trening. Želim potpuno spreman doći na pripreme reprezentacije - kazao je Toromanović te nastavio:

- Pozitivna trema već se osjeti, svi igrači željno iščekuju novo okupljanje, bez obzira na to što smo skoro bili na okupu. Svi smo svakodnevno u kontaktu. Imamo zajedničku grupu na Viberu i na taj način održavamo atmosferu fenomenalnom - riječi su zaštitnog znaka ove generacije.

Selektor Dragan Marković odlučio je dvadeset dana priprema provesti u Sarajevu i Mostaru, ali ćemo za to vrijeme odigrati tek jednu ili dvije utakmice zatvorenog tipa.

- To smo ciljano uradili, ne izlažući se riziku eventualnih povreda. Mislim da nema potrebe da igramo više mečeva, jer nemamo toliko širok kadar, a tim smo koji u svakoj utakmici mora dati 120 posto za pozitivan rezultat. Na Mundijalu imamo napornu grupu, turnirski sistem je nešto novo za sve nas i bitno je držati svježinu. Mislim da ćemo svi biti spremni, jer kako sada stvari stoje, većina će na pripreme stići u takmičarskoj formi - smatra Toromanović.

Prostor za napredovanje

- Posljednje četiri utakmice, dvije s Islandom te protiv Bjelorusije i Danske, odigrali smo na visokom nivou, mada te dvije akcije treba razdvojiti. Za razliku od Islanda, u posljednje dvije utakmice bekovi nisu bili maksimalni i svakako da tu imamo prostora za napredak. Na Mundijalu bismo mogli imati problema jedino na krilima, koja su bila odlična. Turnirski sistem je iscrpljujući pa ne bi valjalo da se povrijede Alen Ovčina i Faruk Vražalić.

Iz Sarajeva u Mostar

Rukometna reprezentacija BiH, u sklopu priprema za SP, trenirat će u Sarajevu od 22. do 30. decembra. Nakon novogodišnjih praznika, 2. januara seli se u Mostar, gdje će ostati do 10. januara. Mundijal počinje 15. U Mostaru će izabranici Dragana Markovića 8. ili 9. januara odigrati utakmicu zatvorenog tipa protiv Crne Gore, gdje bi protivnik imitirao neke od protivnika iz grupe. Podsjetimo, BiH igra u grupi B zajedno s Iranom, Austrijom, Makedonijom, Tunisom i Hrvatskom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.