OSTALI SPORTOVI

Rukometaš Alen Ramić se odbio podvrgnuti doping kontroli

Nakon prvenstvene utakmice između RK "Sloboda Solana" i RK "Vogošća"

Redakcija

21.11.2014

Rukometaš RK "Sloboda Solana" Alen Ramić se odbio podvrgnuti doping kontroli nakon prvenstvene utakmice između RK "Sloboda Solana" i RK "Vogošća", odigrane 14. novembra u Tuzli.

Kako prenose iz Agencije za antidoping kontrolu, na ovaj način on je počinio prekršaj  člana 2.3 Svjetskog antidoping kodeksa - odbijanje ili propuštanje davanja uzorka bez uvjerljivog objašnjenja, za koji je propisana kazna od dvije godine zabrane takmičenja. Do sada su zbog odbijanja doping kontrole već kažnjena dvojica sportista, kickbokser Asim Selimović i bokser Stevo Zolak.

Slučaj Alena Ramića je drugo kršenje antidoping pravila u rukometu ove godine, a 12. koji je evidentirala Agencija za antidoping kontrolu BiH.

Odluku o suspenziji i kazni za Alena Ramića donijet će Rukometni savez Bosne i Hercegovine.

Agencija za antidoping kontrolu će kroz edukacije nastaviti upoznavati sve sportiste sa njihovim pravima i obavezama tokom procedure doping kontrole, kako bi ovakve slučajeve odbijanja doping kontrole u potpunosti eliminirala. Također će nastaviti beskompromisnu borbu protiv dopinga u sportu u cilju zaštite zdravlja sportista, sprečavanju prevara u sportu kao i ispunjavanju obaveza Bosne i Hercegovine iz međunarodnih konvencija i Svjetskog antidoping kodeksa.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.