OSTALI SPORTOVI

Bianchijevo stanje bez promjene

FIA zaključila: Francuz nije dovoljno usporio pri ulasku u krivinu

A.U./Fena

4.12.2014

Stanje vozača Formule 1 Julesa Bianchija, koji je u komi od oktobra, kada je zadobio teške povrede glave na utrci u Suzuki, i dalje je nepromijenjeno, rekao je danas njegov otac Philippe.

"Julesovo stanje je stabilno, ali treba vremena i strpljenja za oporavak. Kada se to bude dogodilo, obavijestit ćemo javnost. Pošto je Jules jak, pokušavamo i mi biti jaki. Uz njega smo stalno i pokušavamo mu dati svu našu energiju", rekao je Bianchijev otac.

Dvadesetpetogodišnji Bianchi prebačen je iz Japana u bolnicu u Niceu prošloga mjeseca, gdje je skinut s aparata za disanje, ali je i dalje bez svijesti, prenose agencije.

FIA je jučer objavila izvještaj na 356 strana o razlozima Bianchijeve nesreće, čiji je zaključak da Francuz nije dovoljno usporio, zbog čega je izgubio kontrolu na istom dijelu staze kao i Sutil.

Desetočlani tim, koji je napravio izvještaj, identifikovao je nekoliko faktora koji su bili ključni u ovoj nesreći, poput mokre staze, proces odvlačenja Sutilovog bolida i prebrz ulazak Bianchija u krivinu.

U izvještaju su pohvaljene medicinske ekipe na stazi.

„Sve spasilačke i medicinske procedure su ispoštovane, a brzina ekipa koje su učestvovale u spašavanju znatno je doprinijela spašavanju vozačevog života“, navodi se u izvještaju.

Dodaje se da, ukoliko bi vozači poštovali pravila koja se nameću kada se pojavi žuta zastavica, niko ne bi dolazio u neposrednu opasnost.

Bianchi je doživio nesreću na Velikoj nagradi Japana 5. oktobra, kada je izletio s kišom natopljene staze u Suzuki i zabio se u pomoćno vozilo koje je odvozilo bolid Adriana Sutila koji je ranije izletio sa staze.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.