OSTALI SPORTOVI

Može li Marković smisliti dobitnu kombinaciju

Na SP u Kataru utakmica trećeg kola

A. ČULIĆ

19.1.2015

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras od 17 sati po sednjeevropskom vremenu igra meč trećeg kola grupne faze na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Protivnik nam je Makedonija, stari znanac s kojim smo otprilike pola-pola. Znali smo ih namučiti i o jadu zabaviti, no znali su i oni nas.

U našem taboru atmosfera je kudikamo bolja nego što je bila dan ranije. Jučer nije bilo treninga. Selektor Dragan Marković naredio je da se ne izlazi iz hotela, pa igrača nije bilo ni u lobiju grandioznog hotela Marriot. Strogo mirovanje, odmaranje, masaža i psihološka rekonvalescencija preduvjeti su da se danas pokuša uraditi nešto.

- Ako želimo nešto moramo biti opušteniji, hladnih glava. Makedonija je odlična ekipa koja je svoju snagu u pravom svijetlu demonstrirala protiv Tunisa. Ekipu odreda čine igrači iz velikih klubova, većinom Vardara i Metalurga, a znamo šta ta dva kluba čine u Ligi prvaka. Ipak, smatram da imamo šansu. Svi u našoj grupi imaju šansu protiv svih – kazao je Marković koji danas neće moći računati na Kostu Savića čiji je nastup okončan nakon napuknuća ligamenata koljena.

Njegovo odsustvo tjera Markovića na dodatnu imporovizaciju. Sa samo jednim desnim bekom (Dejan Malinović), dešnjaci će morati preuzeti mnogo više odgovornosti, lopta će morati ići mnogo brže i tečnije, a Čelica, Terzić i Prce trebat će svoj dan.

Posebno je danas bitan dobar napad. Makedonci su gotovo savršeni u kontrama, a posebno polukontrama. Njihov selektor Ivica Obrvan doveo je taj segment na najviši mogući nivo, pa se bi svaka greška kao protiv Austrije mogla biti skupo plaćena.

Ristovsi: Ne bojim se „svojih“

Protivnik je poznat i nama i cijelom rukomektnom svjetu. Makedonija je ekipa sastavljena od igrača Metalurga i Vardara plus planetarna zvijezda Kiril Lazarov i golman Borko Ristovski. Ovaj potonji je suigrač naših Malinovića i Toromanovića u Kreteju i smatra da njemu i saigračima večeras neće biti nimalo lako.

- Mi imamo svoj cilj, to je četvrtfinale i želimo ostvati što bolji plasman u grupi. BiH je dokazala snagu izbacivši Island, u prvoj utakmice ste ste mučili, u drugoj prosuli prednost i želite se izvaditi. Tamo imam nekoliko prijatelja, prije svega Muhameda i Dejana, drago mi je da se možemo sresti, oni su jako dobri igrači, ali nadam se da ću ih uspjeti zaustaviti – kazao je vrlo prijatni Borko.

Makedonija je zakazala u drugom meču protiv Irana, ali daleko od tohga da se umorila. Dan odmora prijao je i jednim i drugim. Ipak, naš današnji rival pokazao je koliko može protiv Tunisa, dok smo mi osali na pola. Pokazali smo koliko možemo, ali i koliko ne možemo kada nismo 100 posto „unutra“.

Ključni duel

Kire Lazarov djelovao je malo zabrinuto nakon utakmice s Iranom. Premda je pobjeda u tom meču praktično značila ulazak jednom nogom u drugi krug, bek Barcelone nije bio zadovoljan pristupom. Uvjeren je da će on danas biti bolji, no opet očekuje tvrdu utakmicu.

- Drago mi je zbog Bosanaca, to su naši ljudi. Znam koliko su dugo tražili plasman na jedno ovakvo takmičenje. Utakmice će kao i sve naše dosadašnje biti vrlo teška i mi joj morao pristupiti vrlo ozbiljno. To nema dvojbe. Protiv Irana smo možda mislili da možemo lako, s BiH će to biti sasvim druga priča – kazao je Kire.

Njegov duel s Mirsadom Terzićem, ukoliko se Marković odluči koristiti u odbrani, mogao bi biti ključni. Terzić je mnogo puta pokazao da Lazarova može ugasiti pa se nadamo da će i ovaj put. Njih dvoicu sudbina nikad nije spojila u istom klubu. I jedan i drugi igrali su i u Zagrebu i u Vespremu, ali ne u isto vrijeme.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.