OSTALI SPORTOVI

Izbjeglica iz Srebrenice, sada zvijezda UFC-a: Teško djetinjstvo me pripremilo za uspješnu MMA karijeru

Mirsad Bektić, borac iz Bosne i Hercegovine uskoro ima drugu borbu

Autor:Al. Ti

21.1.2015

Mirsad Bektić, MMA borac, koji se bori pod okriljem UFC-a je jedan od mnogobrojnih momaka čije su porodice spas iz ratom zahvaćene Bosne i Hercegovine odlučili potražiti u inozemstvu. Bilo je to teško djetinjstvo, prepuno neugodnih trenutaka, ali kako kaže za MMAJunkie to ga je upravo i pripremilo za uspješnu MMA karijeru.

Ipak odrastanje ovog momka, koji je rodom iz Srebrenice nije bilo lagano, kao ni gotovo ijednog njegovog sugrađaninu iste generacije. Život preživljavanja i borbe.

Mirsadovi roditelji su iz Srebrenice uspjeli otići prije nego se desilo ono najgore, odnosno genocid,  a prva stanica bila je Njemačka.

"U Njemačkoj sam se osjećao potpuno izolovano i odbačeno. Kad god smo igrali "fudbala" uvijek sam upadao u neke tuče. Isto tako, jednom sam nešto pokvario na tastaturi računara za kojim sam radio, a nastavnik je došao i udario me licem od stol. Krvario sam po svuda i to jako dobro pamtim", rekao je Bektić.

Nakon pet godina provedenih u Njemačkoj, otišli su u ambasadu SAD-a, gdje je njegova majka molila da ih se primi u Sjedinjene Države. Kako je sam rekao nakon dosta "moljakanja" primili su ih u grad Lincoln, u Nebraski.

"O Lincolnu, kao ni o samoj Americi, nisam znao gotovo ništa, osim što sam slušao Tupaca i znao da je on otamo. Kad sam došao počeo sam se oblačiti i ponašati kao on, da se lakše uklopim, jer sam smatrao da je to Amerika i da se tako svi ponašaju", rekao je Mirsad, nakon što je došao u SAD.

Također, u novoj zemlji je odmah shvatio da se mora znati odbraniti, te se tako odlučio prijaviti u dvoranu American Top Teama, na Floridi.

Suosnivač te dvorane Conan Silveira se prisjetio dolaska Mirsada u dvoranu da trenira.

"Prva stvar koji smo odmah vidjeli bila je nevjerojatna želja za treningom i borbama. Iako tehnički nije bio na visokom nivou, ta glad za napretkom je bila nevjerovatna te smo ga odlučili primiti. Kad prođeš sve što je on prošao, to te ili potpuno slomi ili napravi jačim. A njega nije ni malo slomilo."

Inače, Bektić u subotu ima svoj drugi UFC nastup, a protivnik mu je irski borac Paul Redmond. Za pretpostaviti je da će među 30.000 ljudi na stadionu biti jako puno iseljenika iz BiH, veliki broj upravo njegovih Srebreničana, koji će mu dati veliku podršku ka ostvarenju druge pobjede pod okriljem UFC-a.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.