OSTALI SPORTOVI

KAPITEN DELALIĆ PRED EVROPSKO PRVENSTVO Idemo po još jedno zlato u sjedećoj odbojci!

Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci putuje u Njemačku na Evropsko prvenstvo

Autor:Dž. ČOLAK

22.9.2015

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci večeras u 18 sati putuje u Holandiju gdje će obaviti završne pripreme za Evropsko prvenstvo u Njemačkoj. Naši odbojkaši pokušat će iz Njemačke donijeti deveto zlato za BiH.

Važna podrška

U razgovoru sa Sabahudinom Delalićem, kapitenom naše selekcije, saznajemo da će izabranici selektora Mirze Hrustemovića ostaviti srce na terenu i potruditi se još jednom opravdati titulu najbolje reprezentacije u Evropi još od 1999. godine.

- Vjerujem da ćemo dati svoj maksimum kako bismo došli do finala, kao i svaki put dosad - kazao nam je Delalić.

Zlatni momci navikli su naciju da uvijek donose najvrijedniju medalju u BiH, te je stoga njihov put do njenog osvajanja pun pritiska i istinske borbe. Međutim, kako kaže Delalić, sve je puno lakše kada imaju podršku građana BiH i dijaspore, koja će ih naročito pratiti od 30. septembra do 8.oktobra, koliko traje EP u Njemačkoj.

Zajedno do titule

- Navijači koji nas prate su naš najveći motiv da damo sve od sebe i dođemo do finala. Znamo da već očekuju naš dolazak i ne želimo ih iznevjeriti. Idemo svi zajedno do titule - dodao je Delalić.

Što se tiče politike igre naše selekcije, ona će ostati ista kao i dosad.

- Pokazali smo se uspješnim i protiv Irana, selekcije koja je jača od nas, tako da mi ostajemo isti. Dajemo svoj maksimum i ne znamo drugačije - zaključio je Delalić u razgovoru za "Avazov" portal.

Rapored utakmica

1. kolo: BiH – Mađarska (2. oktobar)
2. kolo: BiH – Holandija (3. oktobar)
3. kolo: BiH – Srbija (4. oktobar)

Osvojili sve što se može osvojiti

Reprezentativci BiH osvojili su osam titula prvaka Evrope. Naša selekcija prvi put na tron Evrope popela se 1999. godine. Od tada, pa sve do danas, reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci najvrijedniju medalju još nije prepustila nikome. Zlato iz Sarajeva naš nacionalni tim uspješno je odbranio u Mađarskoj 2001., u Finskoj 2003., kao i u Njemačkoj 2005. godine. i 2007. godine Mađarska je ponovo bila mjesto na kojoj je naša selekcija ovjerila dominaciju Evropom, da bi 2009. u poljskom Elblagu BiH osvojila svoje šesto evropsku titulu.

Na prvenstvu koje je prije četiri godine održano u Rotterdamu naši momci su dokazali da su i dalje najbolja reprezentacija u Evropi. 

Prvi put na Svjetskom prvenstvu selekcija BiH u sjedećoj odbojci pojavila se 1998. godine, a već 2002. godine uspjeli su se popeti na vrh u Kairu. Zlato izgubljeno u finalu SP-a u Sjedinjenim Američkim Državama 2010. naši odbojkaši vratili su u svoj posjed prošle godine. Poljski Elblag je nakon dva evropska zlata ponovo bio sretan za naš nacionalni tim i treća svjetska titula bila je spakovana za još jedan put ka Bosni i Hercegovini.

Baš kao i na evropskim i svjetskim prvenstvima, tek na drugom učešću na Paraolimpijskim igrama BiH se okitila zlatnom medaljom. Atina je 2004. bila sretna za naše odbojkaše, a nakon toga i Peking 2008. godine, gdje smo ponovo bili srebreni, ali titulu izgubljenu na azijskom u svoj posjed vratili smo četiri godine kasnije na evropskom tlu. 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.