OSTALI SPORTOVI

HRUSTEMOVIĆ: Odbojkaši BiH su prepoznatljiv brend u Evropi i regionu

Selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine

Fena

12.10.2015

Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci prošle sedmice se deveti put zaredom okitila naslovom prvaka Evrope. 


Najtrofejnija selekcija BiH u finalu je savladala domaćina prvenstva, selekciju Njemačke s 3:0, a do finala je došla pobjedama protiv reprezentacija Mađarske, Holandije, Srbije, Poljske i Ukrajine.

Predsjednik Saveza sjedeće odbojke BiH Miralem Zubović na današnjoj konferenciji za medije je podsjetio da su bh. odbojkaši u protekla dva evropska prvenstva došli do titula bez izgubljenog seta, te da su također paraolimpijski i prvaci svijeta.

- Ovi uspjesi su rezultat organiziranosti i snage ovog saveza. U selekciji BiH zajedno djeluju iskustvo i mladost, tako da možemo reći da se brinemo i za budućnosti ovog sporta - izjavio je Zubović i zahvalio je bh. navijačima kojih je u Njemačkoj bilo više od domaćih.

Selektor BiH Mirza Hrustemović je naglasio da su bh. odbojkaši postali prepoznatljiv regionalni i evropski brend kojem je čast što na ovakav način može predstavljati BiH u svijetu, te još jednom podsjetio da su izdvajanja za sport u BiH premala.

Trijumfom na Evropskom prvenstvu reprezentacija BiH osigurala je direktan plasman na Paraolimpijske igre u Rio de Janeiru 2016. godine.

Kapiten selekcije BiH Sabahudin Delalić ističe da je uspjeh na evropskom prvenstvu došao u najboljem mogućem trenutku, uoči velikog takmičenja u Brazilu, gdje BiH želi odbraniti titulu paraolimpijskog prvaka.

- Očekujem podršku i za paraolimpijadu u Brazilu gdje želimo ponovo ostvariti veliki uspjeh. Tamo neće biti lako kao na EP-u, selekcije Brazila i Irana su odlične i uvijek su kandidat za sami vrh, ali mi ćemo dati sve od sebe da ponovo osvojimo zlato. Nadam se da će država prepoznati naše napore i nagraditi ove sportiste - rekao je Delalić.

Konferenciji za medije prisustvovao je i ministar kulture i sporta Kantona Sarajeva Samer Rešidat, čije ministarstvo godinama podržava reprezentaciju BiH u sjedećoj odbojci, a to namjerava činiti i u budućnosti. 

- Kanton Sarajevo, nažalost, za sport izdvaja jako malo, a to je kap u moru koja treba da ugasi brojne požare. Kanton je na vrijeme izdvojio dio sredstava koji su utrošeni u sportske selekcije koje su ostvarile velike uspjehe, poput bh. odbojkaša i košarkaša. Apeliram na sve institucije BiH da pomognu našim sportistima u ostvarivanju novih sportskih uspjeha - zaključio je Rešidat. 

Zlatnu selekciju BiH u sjedećoj odbojci danas će primiti premijer Vlade FBiH Fadil Novalić i federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata Salko Bukvarević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.