OSTALI SPORTOVI

TALENT IZ DONJEG VAKUFA Armin Duzić izabrao atletiku umjesto rukometa i nije se pokajao

Niže uspjehe

A. VREBAC

8.1.2016

Armin Duzić (21) iz Donjeg Vakufa student je nastavničkog fakulteta  Univerziteta "Džemal Bijedić" Mostaru na odsjeku Sport i Zdravlje. Trenirao rukomet u R.K. RADNIK Donji Vakuf do njegovog raspada nakon čega kratko odlazi u R.K Iskra Bugojno. Rekreativno se bavio trčanjem još od malih nogu nakon čega to prelazi  u nešto više. Prva takmičarska trka bila je Sarajevska VIVIICITA 2013.god ( 4 kilometra )

- Nakon nagovora profesora Adija Palića počinjem se bolje i ozbiljnije baviti trčanjem. Sada treniram 6 dana u sedmici. Nisu samo to klasični treninzi trčanja, jer radim kao fitness / aerobic trener tako da imam svaki dan po 1 ili 2 ta tipa treninga. Pored toga imam vježbe na fakultetu koji studiram iz plivanja, fitnessa, i ostalih predmeta. Što se tiče podrške porodice svi su tu uz mene i to mi znači. Mislim da većina sugrađana ne zna čime se zapravo bavim, ali od pojedinih koji znaju imam podršku - kazao je Duzić.

Osvrnuo se na općenito stanje atletike kao bazičnog sporta.

- Situacija u BiH nije zadovoljavajuća, vidjeli smo da ima uspješnih sportista poput Amela Tuke, Lucie Kimani, Hamze Alića koji predstavljaju našu zemlju u najboljem mogućem svijetlu, ali nažalost "sportska euforija" traje veoma kratko u BiH. Donio je Amel Tuka medalju u BiH ali tu smo stali, atletika u BiH bi trebala da ima mnogo veću podršku od države - kazao je Duzić.

8b1b6e08-419c-4522-a6af-b6f1212575d2

Duzić je doda da kao i svaki sportista sanja o uspjehu za sebe,grad i državu te da planira stvariti neki veći, ispuniti normu i za neko vece takmičenje.

- Ove godine planiram nastaviti sa polumaratonima i maratonima već se polako posložio kalendar sa trkama, tako da očekujem nove dobre rezultate. Finansiranje mi predstavlja najveći problem za odlazak na utrke, većinom me do sada finansirala Unija Studenata " Univerzitet Džemal Bijedić " - kazao je Duzić.

Trke i uspjesi u 2015. godini

Armin Duzić iza sebe ima veoma uspješnu altetsku sezonu a izdvojio je nek od najboljih uspjeha.

- Dubrovački polumaraton 21km ( od 501 trkača 98 pozicija ) Banja Luka polumaraton 21 km ( od preko 1100 prijavljenih trkača zauze sam 124 poziciju ), Sarajevski polumaraton 21  ( od preko 900 trkača zauzeo sam 128 poziciju ). Za narednu godinu planiram  da otrčim  Šujicki polumaraton, Splitski polumaraton, Zagrebački polumaraton, Zenički polumaraton, Dubrovački polumaraton, Banja Lučki polumaraton i Beogradski maraton (41 km) - rekao je Duzić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.