OSTALI SPORTOVI

Zdravstvena komisija OKBiH o prevenciji bolesti bh. sportista tokom OI u Riju

Intenzivirali svoj rad u 2016. godini

Fena

12.4.2016

Na sjednici Zdravstvene komisije Olimpijskog komiteta  Bosne i Hercegovine fokusirana su epidemiološka pitanja te date upute bh. sportskoj delegaciji vezane za bolesti i prevenciju, prvenstveno od Žute groznice i Zika virusa, tokom olimpijskih igara u Rio de Janeiru. 

Sjednici su prisustvovali predsjednik komisije Taib Delić, članovi Anes Talović i Semin Bećirbegović, te generalni sekretar OKBiH Said Fazlagić.

Zdravstvena komisija je intenzivirala svoj rad u 2016. godini uvažavajući činjenicu da se olimpijske igre u Rio de Janeiru približavaju.

Prema dopisu i preporuci Organizacionog komiteta OI 2016. savjetuje se vakcinacija svih učesnika na olimpijskim igrama, te će shodno tome Zdravstvena komisija OKBiH predložiti da bh. tim provede adekvatan tretman, saopćeno je iz OKBiH.

Zdravstvena komisija je pokrenula inicijativu za organizaciju seminara koji će objediniti sportsku medicinu i medicinu rada, odnosno povezati sve relevantne subjekte koji učestvuju u radu, razvoju i unapređenju sportske karijere i rezultata vrhunskog sportiste.

Platforma razvoja će biti zasnovana na preporuci, uputama  i iskustvima eksperata Međunarodnog olimpijskog komiteta. Seminar je planiran za period nakon olimpijskih igara Rio de Janeiro 2016., navodi se u saopćenju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.