OSTALI SPORTOVI

Tuka za Avaz.ba: Spreman sam za večerašnji izazov u Monacu

Piše: A. SOKOLOVIĆ

21.7.2017

Ono što me tjera dalje su ciljevi. Kazao nam je nedavno bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka, kada je ostvario pobjedu na mitingu u švicarskom Luzernu  

A večerašnji vrlo zahtjevan cilj je biti što bolji u utrci na 800 metara na 11. mitingu Dijamantske lige u Monacu.

17. Juli 2015. godine ostat će zlatnim slovima ispisano u Amelovoj, ali i historiji bh. sporta uopće.

Tuka je tog datuma u utrci na 800 metara u Monacu ostvario najbolji rezultat u karijeri.

Vrijeme 1.42.51 su motiv da u večeras naš najbolji sportista u Monacu pokuša doći do sjajnog rezultata.

- Odmaram se i pokušavam skupiti snagu za večerašnji nastup. Volim ovaj grad, ovu stazu, ove navijače. Osvojili su me, prije dvije godine pomogli da dođem do rezultata karijere. Nadam se da ni večeras neću razočarati sve Bosance i Hercegovce - kaže za Avaz.ba Tuka, tri sata prije utrke u Monacu.

Večerašnja utrka na 800 metara počinje u 20.50 sati. Konkurencija je jaka, bit će tu i Framcuz Pierre-Ambroise Bosse, koji je Tuku nakon Svjetskog prvenstva u Pekingu optužio za korištenje nedozvoljenih sredstava.

Tuka je zbog tih optužbi više vremena proveo na doping kontroli, nego državljani BiH na graničnim prijelazima kada u ljetnim danima idu na more preko Doljana.

- I onda sam, pa i sada ću ponoviti, Bosse me ne zanima, idem istrčati što bolje. Osjećam se dobro, spreman sam za večerašnje izazov - kazao je Tuka, koji je ove sezone ostvario pobjede na mitinzima u Padovi, Luzernu i Velenju, dok je u dvoranskom mitingu u Birminghamu bio drugi.

Tukini protivnici

Večerašnji protivnici bh. atletičaru bit će Britanac Elloit Gilles, Amerikanci Drew Windle i Erik Sowinski, Francuzi Samir Dahmani i Pierre-Ambroise Bosse, Kanađanin Brandon McBride, Burunđanin Antonine Gakeme, Portorikanac Andres Arroyo, Kenijac Emmanuel Korir i Holanđanin Bram Som.  



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.