OSTALI SPORTOVI

Na SP-u u Londonu očekujem tri finala

Alić, Krehmić i Pezer: Dostojno predstaviti BiH na SP-u

Piše: D. J.

29.7.2017

Na Olimpijskom stadionu u Londonu od 4. do 13. avgusta održat će se Svjetsko prvenstvo u atletici. Nastupit će više od 2.000 najboljih svjetskih atletičara iz 200 država, a Bosnu i Hercegovinu će predstavljati Amel Tuka (800 metara), Hamza Alić i Mesud Pezer (kugla).  

U ime Atletskog saveza naše države, brojnim okupljenim novinarima u pres-centru Arene “Husejin Smajlović”, jučer se obratio selektor naše reprezentacije Elvir Krehmić te rekao da su sva trojica naših atletičara u dobroj formi i spremni za nove izazove.

Jaka konkurencija 

- Savez je ispratio naše takmičare u okviru svojih mogućnosti. Očekujemo barem tri finala, a u finalu se nikad ne zna šta će se dogoditi. Znam da naši predstavnici mogu nastaviti s velikim rezultatima i na taj način dostojno reprezentirati sebe, svoje klubove i državu – rekao je Krehmić.

Alić će u Londonu nastupiti na sedmom svjetskom prvenstvu u nizu. Najbolji rezultat u karijeri ostvario je 2008. godine u Podgorici kada je bacio kuglu na udaljenost od 21,07 metara, a ove godine ima daljinu od 20,82 metra, što je trenutno 28. rezultat u svijetu.

- Idemo u malom sastavu, ali to su trenutno tri najbolja atletičara u državi. Dat ću svoj maksimum kako bih izborio finale. Znam da će to biti izuzetno teško, jer je kugla ove godine nadmašila sva očekivanja. Imat ćemo u konkurenciji 12-13 atletičara koji bacaju više od 21,50 metara. Realno je nemoguće upasti u finale, ali ako se poslože sve kockice i ako bude malo sreće, možemo to uraditi - rekao je Alić. 

Pezeru će ovo biti prvo Svjetsko prvenstvo, najbolji rezultat u karijeri postavio je ove godine u rodnoj Zenici (20,89 m), a to je trenutno 25. rezultat u svijetu.

Nema novca

- Nikad nisam bio spremniji i zdraviji, ovog puta neću mnogo da pričam šta bi moglo da bude. Pokazat ću u Londonu šta mogu da uradim. Malo sam ogorčen, jer sam imao problem sa Šengenom i nisam mogao da odem u Švedsku i treniram sa svojim trenerom. Radio sam u Zenici s kolegom Alićem. Ove godine je Univerzijada, na kojoj sam imao šansu da uzmem možda i zlato, ali država nema novčanih sredstava da me pošalje na to takmičenje. Ipak, dat ću sve u Londonu da državu koju najviše volim, predstavim u najboljem svjetlu – poručio je Pezer.

Visinske pripreme

Tuka, naš najveći adut u Londonu, nalazi se na visinskim, završnim pripremama u Italiji. Kakanjac će s Apenina 2. avgusta otputovati za London. Podsjetinmo, Tuka je na Svjetskom prvenstvu 2015. godine u glavnom gradu Kine Pekingu osvojio bronzanu medalju u utrci na 800 metara, što je najveći uspjeh bh. atletike svih vremena.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.