OSTALI SPORTOVI

Počela prodaja ulaznica za zimsku Olimpijadu u Južnoj Koreji

Avaz.ba

5.9.2017

Online prodaja ulaznica za Zimske olimpijske igre naredne godine u Južnoj Koreji počela je u utorak, dok organizatori priznaju da je daleko manje ulaznica prodano ,nego što se ranije predviđalo zbog pojačanih briga oko sjevernokorejskih nuklearnih proba.

Pyeongchang igre u 2018. održat će se u zemlji sa slabom tradicijom zimskih sportova i daleko od ključnih tržišta Evrope i Sjeverne Amerike - što čini posjetu lokalnog stanovništva ključnim faktorom za posjećenost takmičenjima.

U prvoj fazi prodaje ulaznica u ovoj godini organizatori su, međutim pustili u slobodnu prodaju 162.000 ulaznica - samo nešto više od četvrtine od ciljne cifre od 600.000 ulaznica.

Da situacija bude gora, oni su danas priznali da je od te cifre samo 52.000 ulaznica zapravo prodano.

- Tačno je da je prva faza prodaje ulaznica bila prilično razočaravajuća - izjavio je Song Hun-Seok, šef medijske službe organizacionog komiteta Pjongčanga (POCOG).

- Mi ćemo, međutim, uložiti napore da stvorimo privlačniju olimpijsku atmosferu raznim dešavanjima - kazao je on.

Na raspolaganju je 1,18 miliona mjesta za dvosedmično sportsko takmičenje koje počinje u februaru naredne godine.

Od te cifre, 70 posto je namijenjeno za južnokorejske građane dok će 30 posto ići strancima i sponzorima kroz razne aranžmane.

POCOG je saopćio da je ukupno 229.000 mjesta prodano do 17. jula, sudeći po posljednjim raspoloživim ciframa, uključujući i 177.000 mjesta za goste iz inostranstva.

To predstavlja nešto više od 20 posto od ukupnog broj mjesta, pet mjeseci prije ceremonije otvaranja Igara.

Ulaznice za popularne sportove kao što su hokej i umjetničko klizanje dobro se prodaju, ali nedostaje interesa za sportove na snijegu, u kojima je Južna Koreja slaba.

Zvaničnici pokušavaju odagnati strahovanja od nuklearnih i raketnih programa susjedne Sjeverne Koreje, koja je izvela šestu nuklearnu probu tokom vikenda i testirala je dvije interkontinentalne balističke rakete u julu koje u svom dometu imaju veći dio američkog kopna.

- Bez obzira na napetosti oko nuklearnih ambicija Sjevera, mi ćemo nastaviti s pripremama kako bismo učinili Olimpijadu uspješnom - izjavio je portparol POCOG-a Sung Baikyu za AFP.

- Pod konstantnim smo prijetnjama Sjevera, ali je atmosfera ovdje mnogo mirnija, nego što bi mogla izgledati u očima stranaca - kazao je.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.