OSTALI SPORTOVI

Red Bull Cliff Diving: Poruke najboljih svjetskih skakača uoči takmičenja u Mostaru

Piše: (A. S.)

7.9.2017

Takmičenje Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2017 u Mostaru sve je bliže. Najbolji svjetski skakači i skakačice će 15 i 16. septembra po treći put demonstrirati svoje umijeće na Starom mostu. U međuvremenu, pogledajte i poslušajte njihove izjave pred gostovanje u našoj zemlji.

U pauzama između skokova na teksaškoj stanici prvenstva prošlog vikenda, skakači su se prisjetili prethodnih takmičenja na Starom mostu i svojih utisaka iz Mostara, te otkrili očekivanja ove godine.


Duke - ljubimac Mostaraca

Razgovarali smo s Orlandom Dukeom (Duque), čovjekom koji se takmiči pod zastavom Kolumbije i istinskim prijateljem Mostara.

- Jedva čekam da dođem u Bosnu i Hercegovinu. Volim biti u Mostaru, šetati gradom i pozdravljati se sa svima. I, naravno, skakati sa Starog mosta - izjavio je legendarni kolumbijski skakač Orlando Duke, ljubimac mostarske publike.

On je čest gost Mostara i poštovatelj ovdašnje tradicije skokova:

- To je tradicija kojoj želimo dati makar mali doprinos. Ovdje se skače jako dugo, i jednostavno sam ponosan što mogu biti dio toga.

Meksikanca Jonatana Paredesa (Jonathan) za Mostar vežu lijepe uspomene:

- Mostar je za mene zaista posebno mjesto. Tamo sam prije dvije godine ostvario prvu pobjedu.


Aktuelna prvakinja, Australka Rianan Iflend (Rhiannan Iffland), prisjetila se svojih prvih utisaka iz grada na Neretvi:

- Šetala sam preko mosta i pomislila: 'Odakle skačemo?' Vidjela sam rijeku i taj prekrasni most, i odjednom sam ugledala skakaonicu! Moj prvi utisak je bio: 'Ovo mjesto je nevjerovatno!'“

- Tamo je sjajna atmosfera. Imate osjećaj kao da grad počiva na skokovima - rekao je šestostruki prvak, Britanac Gary Hunt, te dodao: Bilo bi sjajno doći tamo i pobijediti. Osim toga, moja mama i sestra dolaze da me gledaju ove godine, tako da ću definitivno ciljati na pobjedu.

Sjajna publika

Huntov pobjednički niz od pet uzastopnih pobjeda i potpuna dominacija u sezoni 2015. prekinuti su upravo u Mostaru i ovo je jedina skakaonica Svjetskog prvenstva na kojoj do sada nije pobjeđivao.

- Dođite i budite sjajni. Spremite se da navijate, jer ćemo prirediti dobar šou - poručila je na kraju Iflend mostarskoj publici.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.