OSTALI SPORTOVI

Ronioci: Anđeli čuvari cliff divinga

Avaz.ba

29.9.2017

Prodoran zvuk pištaljke para mrtvu tišinu samo djelić sekunde nakon što je Serhio Guzman (Sergio) udario direktno prsima o vodu pri brzini od 85 km/h. 

Ronioci odmah reagiraju: zaranjaju i izvlače nesvjesno tijelo na površinu, fiksiraju glavu Meksikanca i podižu ga na nosila. 

Nekoliko trenutaka poslije, on podiže ruku i maše publici. Veliko olakšanje za skakače, koji su upravo svjedočili besprijekornom scenariju spašavanja nakon nezgodnog doskoka. Njihovo povjerenje u ronioce je učvršćeno. 

- U cliff divingu bilo šta može krenuti po zlu. Možete povrijediti vrat, leđa, koljeno, slomiti trtičnu kost, karlica može naprsnuti - paleta mogućih povreda je vrlo široka. Osnovna uloga ronilaca je bezbjednost ako se nešto desi. Međutim, oni su uvijek u kontaktu sa skakačima. Oni su posljednji koje skakači vide kada daju znak da su spremni za skok i prvi koji ih dočekaju kada izrone iz vode. Tako da s roniocima imaju zaista blizak odnos - objašnjava Hasan Muti (Hassan Mouti), direktor takmičenja Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva. 

Muti, koji je cliff diving karijeru okončao 2013. godine, dobro zna koliko je bezbjednost u vodi važna za ovaj sport. On je u sezoni 2011 imao nezgodan pad na treningu i odvezen je u bolnicu s kontuzijom pluća. 

Ronioci su strateški raspoređeni, a zbog jake riječne struje u Mostaru se drže za plutače, i čim se skakač približi površini vode oni zaranjaju i prate ga pod vodom, starajući se da svi budu bezbjedni. 

- Nije lako biti ronilac ili član medicinskog tima ovdje u Mostaru, zato kapa dole i velika im hvala što nas uvijek čuvaju. Oni rade jako, jako dobar posao i za nas je veliko olakšanje što znamo da tako talentirani i fokusirani pojedinci brinu o našoj sigurnosti - kaže Amerikanac David Colturi.  

Znati da su ronioci u vodi ispod skida veliki teret s pleća takmičara na 21 i 27 metara visokim platformama. 

- S platforme za žene udarate u vodu brzinom od 77 do 80 km/h. Možete zamisliti snagu udara, nekad se čini kao pad na beton čak i ako savršeno uđete u vodu. Ako ne osjećate taj strah unutar vašeg tijela, nešto će krenuti loše, jer taj strah znači da poštujete visinu i čini vas svjesnim svega  - kaže Rianan Ifland (Rhiannan Iffland), aktuelna prvakinja iz Australije. 

Tačna visina je još jedan ključni faktor u cliff divingu. 

- Zato što je to količina vremena koje će provesti u zraku, tako da mogu pravilno tempirati svoje skokove i ući u vodu kako treba. Svima je cilj skliznuti u vodu kao Džonatan Paredes 8Jonathan). Ovaj 28-godišnji Meksikanac je poznat po besprijekornom držanju u letu i savršenim doskocima - objašnjava sportski direktor prvenstva, Greg Louganis. 

Udar o vodu pri brzinama i do 85 km/h je ogroman, a zamislite tek jačinu udara pri različitim uglovima i na različitim tačkama na ekstremitetima - voda je uvijek nešto na što treba paziti. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.