OSTALI SPORTOVI

Kreirana idejna rješenja za maskotu EYOF-a 2019.

Fena

16.10.2017

Idejna rješenja maskote za zimsku olimpijadu mladih u Sarajevu i Istočnom Sarajevu 2019. godine (EYOF 2019), u protekla tri dana kreiralo je 28 mladih ljudi iz pet gradova BiH.

Kroz sva tri dana, podrška učesnicima bili su predstavnici ''EYOF 2019'' i ''Networksa'', kao i mentori, koje su činili profesori sa Likovnih akademija u Sarajevu i Istočnom Sarajevu. Učesnici su upoznati o svim prethodnim olimpijskim maskotama, kao i grafičkim standardima ''EYOF 2019'' kojih se moraju pridržavati.

Učesnici su upoznali kreatora maskote ZOI ’84 Zlatka Brodića, koji je s njima podijelio iskustvo prilikom izrade maskote ''Vučko'' i izrazio želju da izradi pobjedničku maskotu i za EYOF 2019. Stručni žiri činili su predstavnici gradova Istočno Sarajevo i Sarajevo, univerziteta u Sarajevu i Istočnom Sarajevu te predstavnici Networks i EYOF 2019. Kriteriji za izbor maskote bili su originalnost ideje, prezentacija, te finalni izgled maskote. 

Zoran Cvjetković, mentor sa Likovne akademije u Sarajevu koji se bavi 3D animacijom, karakternim dizajnom i izradom maskota, kaže da su uspjeli kroz protekla tri dana usmjeriti ove mlade ljude do izrade odličnih rješenja.

- Nismo htjeli da utječemo na njihove odluke i kreativnost, već da im skrenemo pažnju na tehnički aspekt izrade maskote. Mislim da smo u dobrom dijelu uspjeli, s obzirom na to da je spremno petnaest maskota za prezentiranje stručnom žiriju, koje su zaista na zadovoljavajućem tehničkom nivou. Siguran sam da će pobjednička maskota zamijeniti nekadašnjeg Vučka i u historiji ostati zapamćena kao i Vučko - rekao je Cvjetković.

Od petnaest idejnih rješenja maskote EYOF 2019, stručni žiri trebao je izabrati samo tri najbolje, o čijem pobjedniku će od 20. oktobra odlučivati publika putem društvenih mreža Facebook i Instagram.

Pobjednik će dobiti nagradu od 1.500 KM, kao i karte za ''Sarajevo Unlimited'', a pobjednička maskota će biti predstavljena na sajmu inovacija ''Sarajevo Unlimited''.  Osim dobivanja zaštitnog znaka EYOF 2019, glavni cilj ove aktivnosti je druženje i upoznavanje mladih iz cijele BiH te povezivanje Likovnih akademija koje pripadaju Univerzitetima u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, saopćeno je iz Pres-službe EYOF-a 2019.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.