OSTALI SPORTOVI

Omerović: Ponosan što sam se našao među deset najboljih u Evropi

Piše: F. Š.

21.10.2017

Da se Bosna i Hercegovina zaista može pohvaliti činjenicom da posjeduje izuzetno talentirane sportiste, dokaz je i 23-godišnji Eldin Omerović iz Sarajeva.

Naime, Eldin je od 16. do 22. oktobra boravio u Albaniji gdje je nastupio u dizanju tegova na Evropskom prvenstvu u kategoriji do 94 kilograma do 23 godine, a koje se održalo u Duresu. Kao jedini predstavnik i takmičar iz BiH, Eldin je zauzeo osmo mjesto u Evropi.


Najteži sport

- Veoma sam ponosan što sam se našao među deset najboljih u Evropi. To je za našu zemlju zaista ogroman uspjeh. Dizanje tegova je jedan od najtežih sportova i BiH, kao jedna mala država uspjela je 20. oktobra biti ravnopravna sa svim svjetskim silama. Velika je stvar napraviti ovo što sam ja, jer osmo mjesto u ovom sportu je kao medalja u mnogim drugim sportovima – kazao je Eldin, koji iza sebe ima bronzano olimpijsko odličje iz Singapura 2010. godine.

U svijetu sporta sigurno korača već 18 godina. Osim dizanja tegova, trenira i džudo, sport u kojem je ostvario zapažene rezultate. Već 12 godina ponosno nosi titulu uzastopnog prvaka BiH u svim uzrasnim kategorijama, a preko 20 puta je bio prvak BiH u dizanju tegova. 

Veliki ciljevi

Tri puta je bio finalista evropskih kupova i dva puta finalista balkanskih prvenstava. Eldinovi ciljevi su i veći nego što ih je do sada ostvario. 

Odmah po povratku iz Albanije, počinju pripreme za predstojeći Mediteranski kup koji će se održati u Ljubljani u novembru, a vrijedno će se pripremati i za Evropsko prvenstvo u dizanju tegova za seniore koje će se održati naredne, 2018. godine u Švedskoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.