OSTALI SPORTOVI

Komentator Eurosporta Igor Jagličić za Avaz.ba: Hiršer razmišlja o Olimpijadi, Norvežani i Šifrin prvi favoriti

Piše: R. BELKO

27.10.2017

Svaki dan se neko povrijedi, što je katastrofa - počinje najavu Svjetskog kupa u alpskim disciplinama Igor Jagličić, komentator Eurosporta.

- Hiršeru je jedino bitno i prioritet ove sezone da osvoji zlato na Olimpijskim igrama, to mu je na prvom mjestu i tu od njega treba očekivati ono najbolje - kaže Jagličić za Avaz.ba.

Marsel Hiršer (Marcel Hirscher), aktuelni osvajač velikog kristalnog globusa, propustit će početak sezone zbog povrede. 

Utrke idu jedna za drugom, pa ćemo pred Zimske olimpijske igre (ZOI) vidjeti ko je tu favorit. Što se Hiršera tiče, mislim da on neće puno rizikovati i pokušavati u Svjetskom kupu šta god on pričao. Nema šanse da će propustiti da pokuša osvojiti jednu, a možda i dvije titule, jer znamo koliko može i u slalomu i veleslalomu. Osvojio je šest puta Svjetski kup uzastopno, zna on koliko je to sve lijepo, ali mislim da mu je Olimpijada jedini cilj - dodaje Jagličić, rođeni Sarajalija.  

S izostankom Hiršera, Norvežani prvi favoriti 

- Nameće se da bi Norvežani trebali da iskoče u prvi plan, jer dugo ih nije bilo na vrhu. Tu su i Kjetil Jansrud i Henrik Kristofersen (Kristoffersen), vidjet ćemo koliko može i Aksel Lund Svindal. Svako od njih može da krene, ali sigurno je da će imati konkurenciju. Vidjet ćemo šta može Aleksis Panturo (Pintaurault) i koliko je on spreman. Tu negdje se završava krug favorita, koji mogu voziti barem tri discipline. Nije ni realno da voze više od tri, koliko je sve to sada naporno i teško - smatra omiljeni balkanski komentator alpskih disciplina.

Dodaje da će ove godine biti dosta povratnika koji su zbog povreda prošlu sezonu propustili ili skijali daleko ispod svog nivoa. 

Imamo tu Teda Ligetija (Ligety), od kojeg možemo očekivati dobar veleslalom, možd i neki super G, ali vidjet ćemo šta će on odlučiti da vozi nakon povrede. Ono što je skijao prošle godine nije ličilo na njega - kaže za Avaz.ba Igor Jagličić.  

Pojašnjava da se na Ligetijevom primjeru vidi koliko se nije lako vratiti u pravu formu. 

Jagličić pretpostavlja da i američki veleslalomaš, kao i još neki skijaši, razmišlja o Južnoj Koreji i Zimskim olimpijskim igrama. 

- Ligeti je bio Olimpijski šampion, zna kako je osvajati medalje, tako da pretpostavljam da će i on biti pravi u drugom dijelu sezone - dodaje Jagličić.

Kada je riječ o Francuzu Panturou , Eurosportov komentator kaže da je on tu već osam-devet sezona, ali da nije bio konstantan. 

Ima male globuse (u disciplinama, op. a.), ali ove godine je cijelu priču shvatio ozbiljnije i osnovao svoj tim. Možda bi to moglo da mu donese jedan novi iskorak. Svi čekamo bljesak Panturoa, da ga vidimo u borbi za vrh Svjetskog kupa, gdje već dugo nema Francuza. Nadam se da bi Panturo mogao da ove godine iskoristi razmišljanja pojedinih takmičara o Olimpijskim igrama. Naravno, uz Hiršera, kojeg nikada ne smijemo otpisati, to je neki krug favorita 5-6 takmičara - završava Jagličić priču o favoritima za vrh u muškoj konkurenciji.   

Dodaje da se svake godine očekuje povratak Karla Janke (Carlo) ili nekog drugog Švicarca, te da bi za svjetsko skijanje bilo dobro da se pojavi po jedan vrhunski skijaš iz SAD, Njemačke, i drugih velikih skijaških sila. 

Izluđuje dominacija Mikaele Šifrin

- Mikaela Šifrin (MIkaela Shiffrin) je toliko dominantna u svojim disciplinama, a onda još kad vidimo da izdominira u nekom veleslalomu, te počne da nas “nervira”. Naravno, svaka njoj čast i svi joj predviđaju blistavu karijeru. Ona već iza sebe ima velike rezultate sa 20-ak godina. To je djevojka-čudo i njenim protivnicima bit će veoma teško, zvale se one Lindzi Von (Lindsey Vonn), Lara Gut, Ana Veit (Weith),... - počinje Jagličić priču o ženskoj konkurenciji u Svjetskom kupu.

One će se s njom pokušati boriti za Veliki kristalni globus, smatra Jagličić i dodaje da ne vidi ko će je skinuti s trona, nakon onakve prošlogodišnje sezone.

- Teško će joj neko parirati u narednim sezonama, naravno, koliko i njoj zdravlje bude dozvoljavalo. Još ako počne da pobjeđuje u drugim disciplinama, onda ne vidim ko bi je mogao skinuti s trona, a mislim i da Šifrin može stići Von po broju titula pobjednika Svjetskog kupa - prognozira komentator Eurosporta.

Naravno, napominje, za sve je preduslov da je mimoiđu povrede, jer svjedoci smo da sve te velike zvijezde jednog dana dođu u probleme s povredama. Podsjetio je na Von, Gut, Veit.

Upitan, može li Šifrin ponoviti bodovni rezultat Tine Maze (2414 bodova), Jagličić kaže da to vjerovatno nikada niko ne može ponoviti.

- Maze je te godine bila nestvarno dobra, ali sada tehnika napreduje, materijali su sve noviji, skije sve brže, tereni sve teži, a više nema ni prirodnog snijega. To su sve nova opterećenja, tako da ne vjerujem da će Šifrin uopće voziti spust. Ima ona dominantan slalom, ali bez sve četiri ili svih pet disciplina to je nemoguće očekivati i taj rezultat, trenutno, niko ne može stići - kaže Jagličić.

Uz Šifrin u najuži krug favorita ubraja Italijanku Sofiju Gođiju (Sofia Goggia).  

- Mislim da je Sofija Gođa favorit broj dva, jer je zdrava. Ne znam kako će izgledati djevojke koje se vraćaju nakon povreda (Von, Veit,Gut). Mislim da će Lindzi Von ostati samo na brzim disciplinama, da neće voziti ni veleslalom - pojašnjava svoju prognozu.

Navodi i da se dugo čekaju vrhunski rezultati Viktorije Rebenezburg (Rebensburg) i Tine Vajrater (Weirather).

- Tu je i Federika Brinjone (Federica Brignone), koju također čekamo, a koja je iz godine u godinu bolja. To je krug favoritkinja koje će se boriti za prvih pet. Tragedija i katastrofa je ovo što se desilo Ilki Štuhec. Imala je kroz karijeru problema s povredama, ali šteta je što ove godine neće moći iskoristiti prostor koji joj se otvorio i rezultate iz prošle godine - kaže Jagličić.

Kako je rekao, prema određenim informacijama, Ilka se povrijedila na treningu slaloma, jer je željela ponoviti dobar rezultat u kombinaciji i sada je neće biti cijelu sezonu.

Region nema nikog za top 15

- Možda u veleslalomu Slovenka Ana Drev i hrvatski veleslalomaš Filip Zubčić. Oni mogu u top 15. I to je problem, jer govorimo o 15 najboljih. Svih ovih godina imali smo nekog iz Slovenije za top 10, tu su bili Ivica i Janica koji su se borili za top tri, a sada smo u poziciji da pričamo o regionu i borbi za top 15 - dodaje Jagličić.

Pojašnjava da su ulaganja u skijanje primarni problem, jer se radi o skupom sportu.

- Slovenija je ove godine povećala budžet za skijanje, nakon nekoliko godina. Oni imaju tri-četiri takmičarke i takmičara, ima tu još nekoliko takmičara u regionu, ali definitivno region više nema zvijezda poput Maze i Kostelića - kaže Jagličić.

Među talentovane mlade skijaše iz regiona ubraja i bh. uzdanicu Elvedinu Muzaferiju.

- Ima tu mladih i talentovanih, u koje ubrajam i Elvedinu Muzaferiju, i nadam se da se s tim djetetom dobro radi. Ona ima kvalitet, ali od njenih sadašnjih rezultata pa do osvajanja bodova u Svjetskom kupu nedostaje samo još da neko uloži novac. Jer, ne može se ostvariti rezultat ako nisi prošao ljetne pripreme, ako nisi bio na južnoj hemisferi ili ljeto proveo na nekom glečeru. To nije dva puta po sedam dana, nego mnogo više. Više od 250 dana snijega košta mnogo i neophodni su veliki budžeti. U BiH je problem što neko ne može da prepozna Elvedinu Muzaferiju kao veliki potencijal i da nađe neku ozbiljnu firmu koja će stati iza nje - dodaje komentator Eurosporta i nastavlja:

- Mi smo bijeda i sirotinja, jer uvijek postoje neki drugi prioriteti. U Srbiji nešto i ulažu i brinu o tom sportu. Recimo, oko Nevene Ignjatović pokrenula se neka dobra priča, ali u svim tim pričama su prijatelji i roditelji.

Čestitke Pavleku, radi odličan posao

Od regionalnih skijaških saveza izdvaja Ski savez Hrvatske i Vedrana Pavleka, za kojeg kaže da je pokazao da zna da vodi Skijaški savez.

- Uradio je veliku stvar i za Hrvatsku državu. Zagreb i Hrvatska postali su prepoznatljivi po utrkama Svjetskog kupa i to je veliki simbol, na čemu mu čestitam. To je sportski spektakl i daleko iznad svih regionalnih pokušaja da se nešto napravi u drugim sportovima. Iskreno, želim Hrvatskoj da opet dobije nekog velikog takmičara koji će ući u vrh Svjetskog skijanja - poručuje Jagličić.

U ovoj godini očekuje da će biti nešto više ulaganja u skijanje, jer kako kaže, svi vole da se slikaju sa skijašima uoči Olimpijskih igara i da se hvale tim takmičarima, pa bi bilo dobro i da ih finansijski malo podrže.

- Bilo bi dobro da neko podrži te takmičare, da i oni treniraju 150 dana na snijegu, pa da se onda vidi ko je bolji na utrkama. Moja je želja da oni dođu na neki nivo srednje jakih skijaških nacija, a da nisu na dnu. Recimo, da dostignu nivo Češke - dodaje.

Kada je riječ o najboljoj srbijanskoj skijašici Neveni Ignjatović, Jagličić očekuje da počne ulaziti u prvih 30 na utrkama Svjetskog kupa, a na Olimpijadi da možda uđe u prvih 20, što bi bio sjajan rezultat.

- Mnogi se pitaju šta znači ući u prvih 20, ali nema tu neke razlike u odnosu kada ekipna reprezentacija ode na Svjetsko i Evropsko takmičenje i ispadne u grupi, nije ni to puno bolji rezultat - pojašnjava.

Gradski događaji

- Meni smeta da se paralel-slalom boduje za slalom. Dobro je da se boduje za Svjetski kup. Što se tiče samog takmičenja, apsolutni sam pobornik. Publika ima priliku da po nekoliko puta u toku takmičenja vidi skijaše i ja tu ništa ne bih mijenjao - zaključuje Jagličić. 

Sezona Svjetskog kupa počinje sutra u 10 sati u austrijskom Zeldenu, kada će na stazu dame u veleslalomu. U nedjelju kreće i takmičenje u muškoj konkurenciji, a vozit će se ista disciplina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.