OSTALI SPORTOVI

Armel Abdulahović pobjednik Svjetskog prvenstva u tradicionalnom karateu

Piše: A. KOVAČEVIĆ

8.11.2017

Na Svjetskom prvenstvu tradicionalnog karatea u Rumuniji, održanom od 2. do 5.novembra, član brezanskog karate kluba „Rudar“, Armel Abdulahović (15) osvojio je prvo mjesto u kadetskoj selekciji, kada su u pitanju borbe.


Svjetsko zlato

Abdulahović je nastupio u konkurenciji sa više od 2.000 takmičara iz 45 zemalja, a kaže da mu je u trenutku izlaska na borilište cilj bilo upravo svjetsko zlato. 

- Želio sam da se himna Bosne i Hercegovine čuje cijelom dvoranom i uspio sam u tome. Trenutak kada je himna počela i dok sam ja bio na tronu je nešto najljepše što sam do sada doživio – kaže Abdulahović, te dodaje da je ponosan na sebe, ali i na svog trenera Amara Alajmovića i sve kolege koje su s njim radile.

Ovaj petnaestogodišnji mladić nosilac je ljubičastog pojasa, a uskoro bi trebao da napravi korak više i stavi smeđi.

- Inače treniram tri puta sedmično i svaki dan radim fizičke pripreme za kondiciju. Za ovo takmičenje sam se najviše pripremao i to se na kraju isplatilo. Uspjeh se ne postiže preko noći nego nakon nekoliko godina zaista napornog rada – rekao je Abdulahović.

Najveću uspjeh

Uspjeh na Svjetskom prvenstvu, jedan je od najvećih koje je Armel postigao, ali i do sada je svakako bilo zapaženih i velikih rezultata. Na Balkanskom prvenstvu u Beogradu 2015.godine, osvojio je prvo mjesto u Kopru treće, u Kranjskoj Gori prvo, a u Poljskoj na Evropskom prvenstvu sa svojim kolegama Matijom Kokorom i Belminom Karajlijom bio je drugi.

- Pobjeda u Rumuniji me dodatno motivisala i pokazala mi da mogu biti najbolji. Također, mnogo mi znači podrška mojih roditelja i prijatelja koji su uvijek uz mene i uz koje idem naprijed, te podrška Uprave Srednje medicinske škole u Sarajevu koju pohađam i koji imaju razumijevanja za mene – istakao je ovaj nosilac zlatne medalje.

Abdulahović se već ovih dana počinje pripremati za Evropsko prvenstvo u Italiji, koje će se održati za manje od mjesec dana, ali zbog finansijske situacije postoji mogućnost da njegov klub ne otputuje.

- Volio bih kada bismo uspjeli otići. To bi bila velika šansa za još jedan moj veliki uspjeh – kaže on.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.