OSTALI SPORTOVI

Entoni Džošua, svjetski prvak u teškoj kategoriji: Samo želim da budem legenda kao Federer

Džošua: Nosilac WBA, IBF, IBO pojaseva

Piše: Avaz.ba

6.12.2017

Entoni Džošua (Anthony Joshua) je nosilac WBA, IBF i IBO pojaseva i boksovanjem protiv Deonteja Vajldera /Deontay Wilder), Džozefa Parkera (Joseph) ili Tajsona Fjurija (Tyson Fury) postao bi neupitno najbolji superteškaš na svijetu.

Stvoriti naslijeđe

- Razumijem da moram da „igram igru“ ako želim da stvorim naslijeđe. Sve imam da dobijem i sve imam da izgubim. Nikada nisam igrao tu ulogu. Ali pogledate momke kao što je Muhamed Ali (Muhammed), koji je postao ikona sporta. Ranije sam samo bio sretan što sam dio bokserskog svijeta i osjećao da dokle god stignem, bolji sam nego na početku - rekao je Džošua za britanske medije.

On je u žižu javnosti došao pobjedom nad Vladimirom Kličkom.

- Nikada nisam imao vremena da pogledam unazad. Sad želim da ostavim trag, stvorim svoju priču i budem među legendama kao što je Rodžer Federer (Roger). Ako hoću da budem takav, moram da se ponašam na pravi način. Htio bih da budem kao Kristijano Ronaldo (Cirsitano) ili Lionel Mesi (Messi), te Federer koji se takmiči sa Rafaelom Nadalom i Endijem Marijem (Andy Murrey). Na taj nivo želim da dovedem svoj boks – rekao je Džošua.

Dotakao se i negativnosti koje su prisutne u današnjem boksu.

Mnogo klovnova

- U ovoj industriji ima mnogo klovnova, ljubomore i negativnosti i to izbjegavam. Ne želim biti dio prljavih igara - rekao je Džošua.

Momak iz Votforda je prije pobjede nad Kličkom bio najbolji i na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine.

Ostaje bez pojasa ako se bori s Kličkom

Britanski bokser bi mogao ostati bez jednog od tri pojasa koje je osvojio pobjedom protiv Vladimira Klička. Naime, u ugovoru postoji klauzula vezana za revanš, za koji su obojica boksera zainteresirana.

Ukoliko dođe do revanša, to automatski znači da bi Džošua ostao bez jednog od tri šampionska pojasa, jer je u obavezi da IBF titulu brani protiv prvog izazivača Kubarta Pulvela, prenose britanski mediji. Ako prihvati revanš s Kličkom, Džošua bi morao predati IBF pojas jer nije ispunio obavezu koju je morao.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.