OSTALI SPORTOVI

Predstavnici AK Zenica sumirali 2017. godinu: Centar atletike u BiH

S jučerašnje konferencije: Iza AK Zenica je veoma dobra sezona

Piše: D. JURIŠIĆ

21.12.2017

Čak 40 prvih mjesta u raznim uzrasnim kategorijama, 39 drugih i 18 trećih, kao i prvo na ekipnom prvenstvu BiH, bilans je kojim se Atletski klub Zenica jučer pohvalio sumirajući rezultate u 2017. godini.

Predstavnici zeničkog kluba sa ponosom su izdvojili i činjenicu da su njegovi atletičari na međunarodnim mitinzima osvojili 28 prvih, 15 drugih i devet trećih mjesta, uz tri zlata, dva srebra i jednu bronzu na Balkanskom prvenstvu. Šlag na sve bili su rezultat sezone Amela Tuke na 800 metara (1:44.62), koji je bio najbolji u Evropi, kao i državni rekord Mesuda Pezera u bacanju kugle.

Brojni nastupi

No, u Zenici uveliko razmišljaju o sljedećoj sezoni.

- Naše atletičare u 2018. očekuje veliki broj takmičenja, od kojih se izdvajaju Svjetsko dvoransko prvenstvo u martu u Birmingemu, Mediteranske igre u julu, Svjetsko juniorsko prvenstvo u Finskoj i Evropsko prvenstvo u Berlinu. Norme za ovo takmičenje već sada imaju Amel Tuka, Abedin Mujezinović, Hamza Alić, Mesud Pezer i Dejan Mileusnić – rekao je predsjednik kluba Nedžad Heco.

Atletičar Hamza Alić rekao je da je AK Zenica ove godine bio jedina svijetla tačka sporta u gradu.

Počeli pripreme

- Meni ove godine nije išlo sve prema planiranom programu, ali moram da budem zadovoljan svim takmičenjima, osim Svjetskim prvenstvom u Londonu. Bio sam prvi na Kupu Evrope, drugi na Balkanskom prvenstvu, pobijedio sam na nekoliko mitinga u Sloveniji i Crnoj Gori. U 2018. planiram da odem na Balkansko i Svjetsko u dvorani, na Mediteranske igre te na Balkansko i Evropsko prvenstvo na otvorenom, uz druge međunarodne mitinge i domaća takmičenja - rekao je Alić.

Jučer je istaknuto da je nekoliko atletičara već otputovalo na pripreme. Tako su Amel Tuka i Abedin Mujezinović (800 m) u Italiji, Mesud Pezer (kugla) nalazi se u Švedskoj, dok je Dejan Mileusnić (koplje) u Americi.

Staza preduvjet za Balkanske igre  

Heco je izjavio kako bi projekt rekonstrukcije atletske staze u Zenici trebao biti završen do maja.

- Osim sredstava koje ima AK Zenica, Vlada Kantona odobrila je grant od 50.000 KM, a dobili smo obećanje i od Gradske uprave da će nam pomoći. Tako ćemo dobiti saglasnost Evropske atletske federacije za organiziranje Balkanskih igara i ekipnog Kupa Evrope, koji nas očekuju 2019. godine – rekao je Heco.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.