OSTALI SPORTOVI

Bečić: Cilj u 2018. godini je norma za Berlin

Avaz.ba

29.12.2017

Jedna od najuspješnijih bosanskohercegovačkih atletičarki, Alisa Bečić, iza sebe ima izuzetno uspješnu godinu. 

Razgovarali smo sa ovom sjajnom atletičarkom AK Sarajevo o njenoj godini, ostvarenim rezultatima, a ona nam je prenijela i zbog čega bi dječaci i djevojčice trebali izabrati upravo atletiku, kao sport kojim će se baviti.

Lijepi trenuci 

- Ovu godinu ću pamtiti zaista po brojnim, lijepim trenucima. Ostvarila sam dva državna rekorda u dvorani i to na 200m (25.68s) i 400m (56.42m), rezultat na 400 metara sam tri puta u toku godine popravljala. Po prvi put sam u svojoj karijeri nastupala u dvorani i zauzela sam visoko šesto mjesto na balkanskom prvenstvu, što je dobar pokazatelj. Nakon dvoranske sezone, i utrke na otvorenom su bile jako dobre za mene. Postala sam u 2017. godini dvostruka rekorderka u dvorani, dvostruka državna prvakinja i jedina djevojka u Bosni i Hercegovini, koja je ostvarila učinak od više od 1.000 bodova po IAAF Tablicama. Što se tiče sezone na otvorenom, izdvojila bih rezultate na 200m (24.94s) i 400m (54.93s), kao i ostvarena šesta i sedma mjesta na Balkanskom prvenstvu u Novom Pazaru, u izuzetno jakoj konkurenciji - rekla je Alisa, osvrnuvši se potom na njene ciljeve za 2018. godinu. 

Ona kaže da je s trenerom Mehmedom Lokmićem odlučila da započnemo sezonu u dvorani, gdje želi postaviti nove rekorde.

- Što se tiče sezone na otvorenom, želja mi je velika da postavim novi državni rekord na 200m, gdje mi je nedostajalo 0.40 stotinki u protekloj sezoni, a naravno, najveća želja je svakako norma za Evropsko prvenstvo u Berlinu, čime bi postala i najbrža djevojka u historiji Bh. atletike. Ići ćemo korak po korak. U potpunosti sam posvećena treninzima i radu i nadam se da ću ostvariti svoje ciljeve - kaže Bečić.

U nastavku je Bečić govorila i o treniranju u Atletskom klubu Sarajevo. 

- Već dvije godine sarađujem sa trenerom Mehmedom Lokmićem i pored trenera, tu je tim vrsnih stručnjaka iz kluba koji imaju svoj doprinos u rezultatima. Treninzi su jako naporni, ali uvijek smo tu jedne za druge. Osjeća se porodična atmosfera u klubu, što mi je nedostajalo dok sa boravila u Sloveniji. Prije dvije godine smo dobili i zahvaljujući naporima kluba novu atletsku stazu, te su uslovi za trening još bolji. Koristim priliku da se zahvalim svojim roditeljima, koji su mi poklonili ovu priliku da ostvarim svoj san, treneru Mehmedu Lokmiću, fizioterapeutima Salki Hadžimušiću, Vedranu Kolovratu i naravno kolektivu Atletskog kluba Sarajevo. Da mi je neko rekao prije par godina da ću ovdje ostvariti svoje ciljeve, zaista ne znam da li bi povjerovala, ali Sarajevo je posebno. Ovdje smo svi kao jedna porodica ili što bi rekli Slovenci - Vsi za enega, eden za sve (svi za jednog, jedan za sve). Stvarno je atmosfera uvijek pozitivna i nisam pogriješila kada sam izabrala Atletski klub Sarajevo i kada sam odlučila se preselim iz Slovenije. Ovdje sam sretna! - kaže Bečić.

Sport odličan za tijelo

Na kraju razgovora, naša atletičarka je govorila o tome, zbog čega dječaci i djevojčice upravo atletiku trebaju izabrati, kao sport, kojim će se baviti. 

- Smatram da je sport jako bitan za djecu obzirom da skreće pažnju od tehnologije, kompjutera, telefona, igrica, a sigurno je atletika najbolji izbor. Atletka je zabavna, opuštajuća, jako je lijep sport, gdje imaš priliku da upoznaš nove prijatelje. Atletika te nauči da budeš uporan, borben, poslušan, komunikativan i da dobiješ veće samopuzdanje i vjeru u svoje mogućnosti. Ovaj sport je odličan za tijelo, organizam i zdravlje - zaključila je Bečić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.