OSTALI SPORTOVI

Ima se, može se: Ovo su najplaćeniji sportisti na planeti u 2017. godini

Avaz.ba

31.12.2017

Oni su vrhunski atlete i profesionalci koji u godini dana zarade više nego što prosječni građanin uopće može zamisliti.

Neki su često eksponirani u medijima, neki su samozatajni. Od njih deset najviše ih je košarkaša, čak četvero.

Osim što dobivaju 'plate' novac zarađuju i od brendova koji ih angažiraju da im budu zaštitna lica i guraju njihove proizvode. Iako u 2017. i 2016. niko nije pretekao boksera Flojda Mejvedera (Floyda Mayweather Jr.) koji je 2015. zaradio 300 miliona dolara činjenica je da se u svijetu sporta vrti sve veći novac, a 'honorari' rastu.

1. Kristijano (Cristiano) Ronaldo, 93 miliona dolara

Portugalski nogometaš koji igra za klub Real Madrid ove je godine zaradio 58 miliona dolara plaće, i još 35 miliona sponzorskim ugovorima. Ronaldo (32) je čak pet puta osvojio prestižnu "Zlatnu loptu" i u tome je izjednačen sa svojim vječnim rivalom, Lionelom Mesijem. Ronaldo na društvenoj mreži facebook ima više od 122 miliona sljedbenika, što ga čini prvim na svijetu po broju ljudi koji ga prate, a Ronaldo zna kako to unovčiti.

U proteklih je 12 mjeseci čak 580 na objavio logo brendova s kojima je vezan sponzorskim ugovorima. Samo sa sportskim brendom Nike ima doživotni ugovor koji vrijedi milijardu dolara. Ronaldo veliku količinu bogatstva donira u dobrotvorne svrhe.

2. LeBron Džejms (James), 86,2 miliona

Američki košarkaš LeBron Džejms (32) igra za klub Klivlend Kavalirs (Cleveland Cavaliers) i dobitnik je čak četiri nagrade za NBA igrača godine. Ugovor s klubom donio mu je 31,2 miliona dolara, a od sponzorstava je zaradio čak 55 miliona dolara.

Džejms s klubovima potpisuje netipično kratke ugovore, kako bi maksimalno financijski profitirao te zadržao 'mobilnost'. Među brendovima s kojima je potpisao su Coca-Cola, Dunkin' Brands, McDonalds, Nike i Samsung. Čim je izašao iz srednje škole za LeBrona se vodio krvavi rat između Nike, Reeboka i Adidasa, no na kraju je potpisao 90 miliona vrijedan ugovor s brendom Nike.

3. Lionel Mesi, 80 miliona dolara

Argentinski nogometaš Lionel Mesi (30) igra za klub FC Barcelona, a u 2017. je zaradio 53 miliona od kluba, te 27 miliona dolara sponzorstvima. Kao i njegov rival Ronaldo i Messi je pet puta osvojio prestižnu "Zlatnu loptu". Ugovore za sponzorstva ima s bredovima poput Gatorade, Huawei Technologies, Adidas i Tata Motors.

Darežljiv je prema dobrotvnornim udrugama koje podržava i već osam godina djeluje kao UNICEF ambasador dobre volje. Kada je dobio 65 hiljada eura nakon što je novinu La Razon tužio za klevetu sve je donirao organizaciji "Liječnici bez granica". Kažnjen je zbog porezne prevare, te je morao platiti 3,1 miliona eura.

4. Rodžer Federer, 64 miliona dolara

Švicarac Roger Federer (36) drugi je teniser svijeta prema ATP ljestvici, a ove je godine zaradio šest miliona dolara 'plate' i 58 miliona ugovorima. Rekorder je kad je riječ o osvojenim Grand Slam titulama, kojih drži čak 19.

Najviše od svih tenisera zarađuje sponzorskim ugovorima, te je lice brendova poput Nationale Suisse, Credit Suisse, Rolex, Lindt, Sunrise, Mercedes Benz, Gillette i drugih.

Prije 14 godina osnovao je "Roger Federer Foundation" koja se bavi obespravljenom djecom te potiče njihv razvoj i obrazovanje kroz sport. Uključen je i u rad niza udruga i organizacija koje djeluju širom Afrike, posebno u Južnoafričkoj republici gdje je odrastala njegova majka.

5. Kevin Durant, 60,6 miliona dolara

Američki košarkaš Kevin Durant (29) igra za klub Golden State. Čak 34 miliona dolara od svoje ukupne zarade uprihodio je sponzorskim ugovorima s brendovima Locker i Nike. Piše o fotografira za medijsku platformu The Player's Tribune, a glumio je i u filmu Thunderstruck 2012. godine. Njegov YouTube kanal ima 100.00 pretplatnika i preko milion pregleda.

6. Andrju Lak (Andrew Luck), 50 miliona dolara

Andrew Austen Luck (28) igrač je američkog nogometa za Indianapolis Koltse. Najmanje je zaradio sponzorskim ugovorima, samo tri miliona dolara, a 47 miliona mu iznosi honorar. Kao i mnogi sportisti Lak je ugovorom vezan uz Nike. Na Ivy League univerzitetu Stanford završio je arhitekturu, a poznat je po tome da svojim protivnicima od srca čestita kada ga uspiju srušiti.

7. Rori Meklroj (Rory McIlroy), 50 miliona dolara

Golfer iz Sjeverne Irske Rori Meklroj (28) preko sponzorskih ugovora godišnje zaradi 34 miliona dolara, a 16 miliona ove je godine uprihodio sportskim pobjedama. SportsPro ga je prozvao trećim sportistom svijeta, nakon Ronalda i Mesija, kada je riječ o 'prepoznatljivosti i potencijalu za zaradu'. Potpisao je ugovor s brendom Nike, ambasador je Jumeirah konzorcija. Deklarira se kao Britanac, no ne voli previše diskutirati o odnosima Irske i Velike Britanije. Osvojio je četiri titule s velikih takmičenja, a 95 sedmica zauzimao je prvo mjesto na ljestvici profesionalnih igrača golfa na svijetu.

8. Stiven Kari (Stephen Curry), 47,3 miliona dolara

Američki košarkaš Stiven Kari (29) igra za klub Golden State Voriors (Warriors). Plata mu iznosi 12,3 miliona dolara. Igrači i sportski analitičari često ga nazivaju najvećim bekom svih vremena, ali to je veoma upitno jer mu je konkurencija Majkl Džordan. S brendom Under Armour potpisao je 35 miliona dolara vrijedan ugovor. Poluprofesionalno na turnirima igra i golf, a posebno mu je drago bilo igrati golf uz bivšeg predsjednika SAD-a Baraka Obamu. Kao i mnogi njegovi kolege Kari javno podržava humanitarne udruge.

9. Džejms Harden (James Harden), 46,6 miliona dolara

Džejms Edvard (James Edward) Harden Jr. (28) profesionalni je košarkaš za klub Hjuston Rokets (Houston Rockets) gdje mu plata iznosi 26,6 miliona dolara. Prije dvije godine potpisao je 200 miliona vrijedan sponzorski ugovor s brendom Adidas koji se time obvezao da će mu kroz sljedećih 13 godina isplatiti barem 200 miliona dolara. Poznat je i po svojoj dugoj bradi koju je pustio jer je bio lijen brijati se.

10. Luis (Lewis) Hamilton, 46 miliona dolara

Luis Karl Davidson Hamilton (32) britanski je vozač Formule 1 za Mercedes AMG Petronas tim. Zaradio je 38 miliona dolara pobjedama i ugovorom, te osam miliona sponzorskim ugovorima s Monster Energy, Puma, Bose i L'Oréal grupom. Hamilton ima više pobjeda i titula negoli bilo koji britanski vozač u historiji. Iz McLarena je prešao u Mercedesov tim nakon neslaganja s kolegom Alonsom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.