OSTALI SPORTOVI

Predstavljamo ličnosti koje su obilježile 2017. godinu u svjetskom sportu

( Ilustracija)

A. M.

31.12.2017

Ljubitelji sporta mogli su uživati u mnoštvu zanimljivih sportskih događaja koje je donijela 2017. godina. Svjedočili smo raznim rekordima, dominacijama, trofejima... Najvažniju sporednu stvar na svijetu nogomet obilježio je Kristijano Ronaldo (Cristiano). Magični Portugalac je s Real Madridom u jednoj kalendarskoj godini osvojio čak pet trofeja. 

Ljubitelji borilačkih sportova uživali su u okršaju divova Entonija Džošue (Antony Joshua) i Vladimira Klička, dok su svi oni koji uživaju u zimskim sportovim,a svjedočili dominaciji Mikaele Šifrin (Shiffrin) i Marsela Hiršera (Marcel Hirscher). Zanimljivo je bilo i na borilištima u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje su se posebno istaknuli Tom Brejdi (Brady) i Kevin Durant u američkom nogometu, odnosno NBA ligi...


Ronaldo: Osvojio pet trofeja. Ronaldo: Osvojio pet trofeja

Kristijano Ronaldo 

Nogometaš Real Madrida Kristijano Ronaldo potvrdio je i u 2017. godini da je jedan od najboljih nogometaša koji su ikada kročili na zelene terene. Magični Portugalac je u 2017. u dresu Madriđana osvojio Primeru, Ligu prvaka, španski i evropski Superkup, kao i Svjetsko klupsko prvenstvo, a odveo je i nacionalni tim na Mundijal u Rusiji. Ronalda je tako FIFA zasluženo izabrala za najboljeg nogometaša u 2017. godini, što mu je bilo peti put u karijeri.


Hamilton: Četvrta titula u Formuli 1. Hamilton: Četvrta titula u Formuli 1

Luis Hamilton

Luis Hamilton (Lewis) potvrdio je još jednom apsolutnu dominaciju kada je riječ o Formuli 1. Britanac, koji je protekle sezone sjajno vozio, stigao je u 2017. godini do četvrte titule u karijeri. Iza sebe je ostavio Sebastijana Fetela (Sebastian ettel) i Valterija Botasa (Valtteri Bottas). S novom titulom, Hamilton se izjednačio s Alanom Prostom (Alain) i Fetelom, koji, također, imaju po četiri titule. 


Federer: U 2017. osvojio Vimbldon i Australian Open. Federer: U 2017. osvojio Vimbldon i Australian Open

Rodžer Federer

Švicarski genijalac Rodžer Federer (Roger) kreirao je jedan od najvećih povrataka na teren u historiji tenisa nakon što je propustio cijeli drugi dio 2016. godine i pao sve do 17. mjesta na ATP tabeli. Federer je osvojio dva gren slem naslova (Vimbldon i Australian Open), tri ATP 1.000 turnira i još dva ATP naslova. Osvojio je najviše titula još od 2007., kada je dohvatio osam trofeja. Osvajanjem Indijan Velsa i Majamija postao je najstariji teniser kojem je to pošlo za rukom.


Dragić: Predvodio Slovence do zlata. Dragić: Predvodio Slovence do zlata

Goran Dragić

 

Košarkaši Slovenije senzacionalno su u 2017. godini osvojili titulu prvaka Evrope, a najzalužniji za veliki uspjeh “Zmajčeka” bio je bek Majamija Goran Dragić. On je fenomenalno odigrao kompletan turnir, a posebno je briljirao u finalnom susretu protiv Srbije, koji su Slovenci riješili u svoju korist (93:85). Dragić je našim istočnim komšijama utrpao čak 35 poena, od čega je 26 postigao u prvom poluvremenu. Sjajni Slovenac je sasvim zasluženo proglašen najkorisnijim košarkašem Eurobasketa. 


Hiršer: Šesti uzastopni Kristalni globus. Hiršer: Šesti uzastopni Kristalni globus

Marsel Hiršer


Austrijski skijaš Marsel Hiršer ispisao je nove stranice historije nakon što je u 2017. osvojio šesti veliki Kristalni globus u karijeri. Hiršer je šestu godinu zaredom bio nezaustavljiv u Svjetskom kupu, a do nove titule došao je čak pet utrka prije kraja sezone. Hiršer je osvajanjem šeste titule u ukupnom poretku Svjetskog kupa nadmašio Luksemburžanina Marka Đirardelija (Marc Girardelli), koji je tokom karijere pet puta bio najbolji.


Šifrin: Pomela konkurenciju. Šifrin: Pomela konkurenciju

Mikaela Šifrin

Kada je žensko skijanje u pitanju, dilama nije bilo. Amerikanka Mikaela Šifrin bila je maestralna tokom čitave 2017. godine. Ona je bez većih problema osvojila veliki Kristalni globus. Dvadesetdvogodišnja Šifrin tako je postala tek treća Amerikanka koja je pobijedila u ukupnom plasmanu Svjetskog kupa, poslije Tamare Mekini (Tamara McKinney) i Lindzi Von (Lindsey Vonn). U karijeri ima i tri titule prvaka svijeta i olimpijsko zlato. 


Džošua: Prekinuo Kličkovu dominaciju. Džošua: Prekinuo Kličkovu dominaciju

Entoni Džošua

Svijet je dobio novog bokserskog vladara. To je Entoni Džošua, koji je na prepunom Vembliju u aprilu 2017. godine u maestralnom meču pobijedio Vladimira Klička. Nije Kličko bio nokautiran, ali je sudija prekinuo meč u 11. rundi nakon nekoliko strašnih udaraca korpulentnog Britanca. Bila je ovo 19. pobjeda Džošue u njegovoj karijeri. 


Farah: Neprikosnoven na 10.000 metara. Farah: Neprikosnoven na 10.000 metara

Mo Farah

Britanac Mo Farah osvojio je zlato u kategoriji na 10.000 metara na Svjetskom prvenstvu u Londonu u avgustu 2017. godine. Farah je uspio da pred domaćom publikom osvoji treće uzastopno zlato na SP-u nakon što je prethodno pobjeđivao 2013. u Moskvi i 2015. godine u Pekingu. Farah je nakon novog zlata najavio da će se povući iz atletike, a onda se predomislio i najavio učešće na Olimpijskim igrama u Pekingu 2020. godine, ali u maratonu.  


Durant: Predvodio Voriorse do titule. Durant: Predvodio Voriorse do titule

Kevin Durant

Košarkaši Golden stejt voriorsa osvojili su naslov NBA prvaka nakon što su u velikom finalu sa 4:1 u pobjedama savladali Klivlend kavalirse. U petoj utakmici, igranoj u Oklandu, Voriorsi su slavili sa 129:120 i tako stigli do drugog naslova u posljednje tri godine. Golden stejt je do naslova prvaka predvodio Kevin Durant, koji je u odlučujućoj utakmici postigao čak 39 poena, uz sedam skokova i pet asistencija. Za najkorisnijeg igrača (MVP) finala proglašen je Durant, koji je za svoj prvi naslov u karijeri u svakoj od pet utakmica finala postigao više od 30 poena, a finale je okončao sa prosjekom od 35,2 poena, 8,4 skoka i 5,4 asistencije.


Brejdi: Jedan od najvećih kvoterbekova u historiji. Brejdi: Jedan od najvećih kvoterbekova u historiji

Tom Brejdi

Nju Ingland patriotsi osvojili su Superbol pobijedivši Atlantu sa 34:28 u najluđem finalu u historiji. Falkonsi su vodili sa 28:3 u trećoj četvrtini i potpuno kontrolirali sve, ali se onda ukazao Tom Brejdi, sada vjerovatno i najveći kvoterbek u historiji NFL-a, i dosta sreće koju je sa sobom nosio. On je u posljednjih 15 minuta odigrao fenomenalno, sve mu je polazilo za rukom i odveo je svoj tim do velike pobjede. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.