OSTALI SPORTOVI

Austrijanci u transu: Hiršer je kralj Sljemena, Mat na podijumu

AFP

Piše: R. Be.

4.1.2018

Za razliku od sinoćnje utrke u ženskoj konkurenciji, ljubitelji skijanja koji su večeras bili na zagrebačkom Sljemenu mogli su istinski uživati u muškoj utrci slaloma.

Na kraju su slavili Austrijanci .  

Nekoliko takmičara vodilo je veliku borbu za pobjedu i postolje, ali slalom je takmičenje u kojem učestvuju mnogi, a najčešće pobjeđuje Marsel Hiršer (Marcel Hirscher).

Iako je nakon prve utrke kasnio 21 stotinku za sunarodnjakom Mihaelom Matom (Michael Matt), Hiršer je nakon dvije vožnje završio na tronu.

Druga vožnja bila je spektakularna. 

Kada je kroz cilj prošao Austrijanac Manuel Feler (Feller), preostala su trojica najboljih.

Feler je odradio odličan posao i znalo se da preostali skijaši moraju dati maksimum.

Krenuo je talentirani Norvežanin Henrik Kristofersen (Kristoffersen), koji je odvezao kvalitetnu utrku. Međutim, njegova agresivnost nije bila na prepoznatljivom nivou, pa se već tada vidjelo da će Hiršer i Mat moći ugroziti ovaj rezultat.

Hiršer je također krenuo opreznije, nakon prvog prolaza je čak i kasnio, a onda je dao gas i u cilj stigao sa najbržim vremenom.  

Mat je u prvom dijelu druge vožnje čak i povećao startnu prednost, ali mu je ponestalo snage, pa je na kraju završio na drugom mjestu, 17:31 4.1.2018samo pet stotinki.

Hiršer je večerašnjom pobjedom povećao prednost u generalnom poretku Svjetskog kupa, u odnosu na trojicu Norvežana koji ga prate (Kristofersen, Jansrud, Svindal). 

U slalomu je također vodeći, ispred Kristofersena, te je večerašnjom pobjedom dodatno povećao prednost. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.