OSTALI SPORTOVI

Skandal u skijaškom timu Norveške

N. R.

31.1.2018

Zbog džempera koje bi norveški skijaški tim trebalo da nosi na Zimskim olimpijskim igrama u Južnoj Koreji izbio skandal.

U centru pažnje je norveški skijaški tim, ali ne zbog eventualnog dopinga ili nečeg sličnog, već zbog odjevnih predmeta.  

Problem je džemper i motivi na njemu. Iako te "šare" vuku historiju iz norveške mitologije i kulture Vikinga, norveškim dizajnerima, odnosno čuvenom proizvođaču džempera "Dale of Norway", koji je obukao olimpijce, govori se da te simbole sada koriste neonacistički pokreti! 

Motiv koji je "problematičan" je simbol jednorukog boga Tira (Tyr), koji predstavlja snagu i borbu u pobjedi. U mitologiji se izjednačava sa rimskim bogom rata Marsom.

Ali, taj simbol su u Drugom svjetskom ratu prisvojili nacisti, a sada ga koriste neonacistički pokreti u Skandinaviji. 

Uprkos negativnim komentarima, proizvođač džempera za norveški skijaški tim odbio je da povuče opremu, uz obrazloženje da pripada skandinavskom kulturnom naslijeđu i običajima i da ne pripada ultradesničarima.

 

Neonacisti su marširali i sa zastavama Norveške. Da li to znači da treba da prestanemo i njih da koristimo?", zapitao je visoki zvaničnik firme "Dale of Norway".

Nekoliko norveških skijaša je izjavilo da taj džemper neće nositi. 

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.