Sjećanje na bajku iz Sarajeva: Na današnji dan prije 34 godine počele 14. ZOI

Avaz Sport

Na današnji dan, prije 34 godine, počele su 14. Zimske olimpijske igre. 

Sarajevo je od 8. do 19. februara 1984. godine bilo domaćin tada najveće sportske manifestacije u svijetu.

Rekordan broj

Sarajevo je te 1984. ugostilo najbolje takmičare u zimskim sportovima. Prve Igre u jednoj državi socijalizma i prve za mandata pokojnog Huana Antonija Samarana (Juan Antonio Samaranch, umro 2010. u Barceloni).  

Taj festival mladosti i sporta ušao je u historiju olimpijskog pokreta, ne samo po mnogim rekordima koji su zabilježeni na takmičenjima, već i prema onima koji su postignuti mnogo prije istinskog početka prvih zimskih olimpijskih igara održanih u ovom dijelu Evrope.

Godinu dana prije svečanog otvorenja ZOI-ja izgrađeni su svi potrebni objekti za njihovo održavanje, što znači da je ukupno realizirano 167 glavnih i više od 400 pomoćnih projekata.

Za učešće prijavile su se reprezentacije 49 olimpijskih nacionalnih komiteta, što je bio do tada rekordan broj u historiji zimskih olimpijskih igara. 

U Sarajevo je stigao i rekordan broj učesnika – sportista i njihovih pratilaca – više od 2.500 osoba. 

Glavni grad Bosne i Hercegovine domaćinstvo je dobio poslije velike borbe s japanskim Saporom, a učestvovalo je 998 muškaraca i 274 žene. 

Olimpijski program proširen na 49 događaja, a zimska olimpijska porodica dobila pet novih članova - Monako, Portoriko, Djevičanska Ostrva, Egipat i Senegal.

Domaćin takmičenja na Zimskim olimpijskim igrama su bili Bjelašnica, Jahorina, Igman, Trebević, Čvrsnica i drugi planinski masivi na užem i širem sarajevskom području, kao i grad Sarajevo. 

Dodjela medalja je organizirana na platou ispred Skenderije, a Olimpijske igre u Sarajevu 1984. su bile najbolje organizirane igre do tada.

Naravno, sarajevska Olimpijada je tada postala pokretač razvoja zimsko–sportskog i kontinentalnog turizma u regionu.

Najuspješniji su, skoro prema tradiciji bili sportisti iz SSSR-a sa 25 medalja (6, 10, 9) i Istočne Njemačke sa jednom manje, ali i jednim zlatom više (9, 9, 6).

Odlični su bili i Finci, ali je za sve nas najvažniji događaj bio veleslalom muškaraca 14. februara. Na taj dan tadašnja Jugoslavija osvojila je jednu medalju.

Jure Franko je bivši slovenski skijaš i jugoslavenski reprezentativac u alpskom skijanju. Njegov najveći uspjeh je srebrna medalja koju je osvojio upravo na Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu 1984. godine, u veleslalomu.

  • Franko: Jugoslaviji donio srebrenu medalju u veleslalomu, rado viđen gost u našem gradu

    Franko: Jugoslaviji donio srebrenu medalju u veleslalomu, rado viđen gost u našem gradu

    Foto: Franko: Jugoslaviji donio srebrenu medalju u veleslalomu, rado viđen gost u našem gradu


- To su najljepše uspomene... Naravno, rođenje djece je nešto sasvim drugo, ali u sportskom smislu, u životu je ta medalja iz Sarajeva je moje drugo rođenje. Ja uvijek kažem da sam u Sarajevu rođen drugi put, uz tu srebrnu medalju – kazao nam je jedne prilike Jure Franko, koji je i danas rado viđen gost u glavnom gradu BiH. 

Agresija na BiH

Nažalost, osam godina kasnije olimpijski grad i njegovi brojni olimpijski objekti razoreni su u opsadi i danonoćnim granatiranjima srpskih vojnih, paravojnih i policijskih snaga.

Olimpijska bob staza na Trebeviću, skakaonice na Igmanu, Olimpijski muzej, dvorana Zetra u Sarajevu, hoteli i kompletan vertikalni skijaški transport na Bjelašnici i Igmanu uništeni su, zapanjeni ili devastirani u ratnom periodu od 1992. do 1995. godine.

U godinama nakon rata obnovljeno je nekoliko olimpijskih simbola Sarajeva, poput Zetre, većeg dijela vertikalnog transporta za skijaše na Bjelašnici i Igmanu, no na obnovu čeka još nekolicina njih.

Bob staza i skakaonice na Igmanu još jedno vrijeme morat će pričekati na eventualnu rekonstrukciju. 

Na žalost, na bajku iz Sarajeva i te prelijepe 1984. godine danas podsjećaju samo ruševine.

Do neke bolje prilike, možda do EYOF-a 2019. godine, i Evropskog omladinskog olimpijskog festivala.

Nadamo se da će tako biti... 

Otvaranje Olimpijskih igara u Sarajevu:

Dodjela medalja za Jureta Franku: 

NA VRH

Podijeli članak na