OSTALI SPORTOVI

Primož Ulaga za "Avaz": Duša me boli kad danas vidim skakaonice na Igmanu

Da mogu vratiti vrijeme, dosta toga bih ispravio kod svojih skokova, ali šta da se radi, čovjek uči dok je živ, kaže Slovenac

Avaz Sport

8.2.2018


Očekivali su Jugoslaveni u februaru 1984. godine medalje u nekoliko disciplina, ali su, ipak, najviše nada polagali u Primoža Ulagu. Skijaški skakač iz Slovenije bio je u vrhunskoj formi, na Zimske olimpijske igre u Sarajevo stigao je kao veliki favorit, ali je potpuno podbacio. Nije osvojio medalju, zbog čega i danas, 34 godine poslije, žali.

- Kao da je jučer bilo. Zar su prošle 34 godine – upitao je Ulaga našeg novinara na početku razgovora za “Dnevni avaz”.

Potom ga je obuzela sjeta na neka ljepša vremena.

- Evo me upravo s društvom, ti si nam sada spomenuo te Igre, sada slijedi neizbježna diskusija o tim februarskim danima 1984. godine. To je bilo neko lijepo vrijeme. Da mogu vratiti vrijeme, dosta toga bih ispravio kod svojih skokova, ali šta da se radi? Šta je, tu je. Ja sam podbacio i ostaje veliko žaljenje što tada nisam uzeo medalju. Čovjek se uči dok je živ, a ja sam tada dosta toga naučio – kazao je Ulaga.

Nakon te 1984. godine, Ulaga je dva puta bio na olimpijskim planinama nadomak Sarajeva i oba puta je bio pogođen onim što je vidio.

- Eh, kad sam vidio razrušene skakaonice na Igmanu, duša me je moja zaboljela. Živim za dan da vidim te skakaonice obnovljene, a ne onako porušene da zjape puste među onim borovima – kazao je Ulaga.

Za kraj razgovora, upitali smo Ulagu otkud jednom ski-skakaču hrabrost da se vine u visine.

- Ma, to je sve trening. Ski-skakaču je skočiti kao tebi napisati tekst – zaključio je Ulaga.

Stoh će pobijediti u Pjongčangu 

Kao nekadašnji skijaški skakač, Ulaga i danas s dosta pažnje prati takmičenja u tom sportu. Ima i favorita na ovogodišnjim Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu.

- Mislim da će pobijediti poljski skakač Kamil Stoh. Iza njega je sjajna sezona i volio bih da bude pobjednik – kazao je Ulaga.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.