OSTALI SPORTOVI

Kanadski stručnjak Džemison pojačao hokejašku reprezentaciju BiH

Fena

9.2.2018

Kanađanin Don Džemison (Don Jamieson) postao je član trenerskog tima hokejaške reprezentacije Bosne i Hercegovine

Kanadski hokejaški stručnjak i nekadašnji igrač Hokejaškog kluba Bosna stigao je u Sarajevo na inicijativu selektora naše reprezentacije Briana Jokata, saopćeno je iz Hokejaškog saveza BiH.

Razlog njegovog ponovnog dolaska u našu zemlju je poziv Hokejaškog saveza BiH uoči predstojećih kvalifikacija za svjetsko prvenstvo u hokeju na ledu. Na inicijativu selektora Jokata, Džemison će svoje trenerske sposobnosti usmjeriti na što bolju pripremljenost bh. reprezentativaca za težak ispit koji im predstoji od 25. do 28. februara.

U vrijeme kada je igrao hokej za sarajevsku Bosnu, Džemison je bio jedan od najboljih igrača. Bila je to sezona 1985/86. kada je hokejaški tim iz Bosne i Hercegovine bio prvoligaš u tadašnjoj Jugoslaviji, igrajući uz bok Medveščaku, Partizanu, Olimpiji i Jesenicama.

Džemison povratak na led Zetre nakon 34 godine praćen je snažnim emocijama.

- Uzbuđen sam što mi se pružila prilika da se vratim u Sarajevo. Godina kada sam igrao za Bosnu bila je veoma uspješna i za taj period vezana su mnoga lijepa sjećanja. Kada me je Jokata pozvao da mu pomognem pripremati bh. reprezentaciju pomislio sam da je to izvrsna prilika da se vratim, da dam svoj doprinos povratku bh. hokeja na međunarodnu scenu - kazao je Kanađanin.

Nakon što je upoznao naš tim i vidio novu generaciju bh. igrača na ledu, Džemison je optimističan.

- Na prvom treningu vidio sam dobre mlade igrače. Ono što me posebno impresioniralo je koliko snažno i intenzivno treniraju u tih dva sata dnevno koliko im je dostupno leda. Vidim da kod njih nema odustajanja - rekao je hokejaški strateg.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine predvođena Brianom Jokatom i Donom Džemisom u kvalifikacijama će igrati protiv reprezentacija Turkmenistana, Kuvajta i Ujedinjenih Arapskih Emirata za ulazak na Svjetsko prvenstvo III divizije u hokeju na ledu.

Utakmice će biti odigrane na ledu sarajevske Zetre, a svečano otvaranje i utakmica naše reprezentacije protiv Kuvajta na rasporedu je u nedjelju 25. februara. Jedinstvena cijena ulaznice za svih sedam utakmica je 10 KM u pretprodaji, a kupiti se može na prodajnim mjestima Kupikartu.ba.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.