OSTALI SPORTOVI

Izbio skandal zbog mobitela na ZOI: Sportisti iz Irana i Sjeverne Koreje ljuti, oglasilo se i iransko ministarstvo vanjskih poslova

Avaz Sport

9.2.2018

Na dan svečanog otvorenja Zimskih olimpijskih igara u korejskom Pjongčangu izbio je i prvi skandal koji je čak završio i diplomatskom notom.

Organizatori su predvidjeli da svaki od oko 4000 sportista koji učestvuju na ZOI-ju dobije na poklon Samsungov smartphone Galaxy Note8 vrijedan 1100 dolara, ali se pokazalo da su svi dobili skupocjene mobitele osim sportista iz Irana i Sjeverne Koreje.

U četvrtak navečer je čak i južnokorejski amabasador pozvan u iransko ministarstvo vanjskih poslova u Teheranu morao objašnjavati zašto iranski sportisti nisu dobili mobitele.

Mediji su javili da sportisti iz Sjeverne Koreje i Irana nisu dobili poklone jer su te zemlje pod sankcijama Ujedinjenih naroda te da bi to bilo kršenje rezolucije UN-a. Iranci su potom prozvali južnokorejskog proizvođača elektronske opreme Samsung kao krivca zbog čega četvero iranskih sportista nisu dobili smartphone.

"Ako se Samsung ne izvini za ovaj neželjeni događaj to će umnogome uticati na odnose Samsunga s Iranom", kazao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Bahram Qasemi.

Samsung se oglasio saopćenjem da je za distribuciju darova zadužen isključivo Međunarodni olimpijski odbor (MOO), a MOO je potom obećao da će i Sjevernokorejci i Iranci dobiti mobitele, s tim da su sjevernokorejski sportisti "zamoljeni" da uređaje ne nose sa sobom u domovinu.

Prije ceremonije otvorenja Organizacijski odbor Igara u Pjongčangu (POCOG) i službeno se izvinio iranskim sportistima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.