OSTALI SPORTOVI

Andreas Velinger osvojio zlato u Pjongčangu, Štoh ostao bez postolja

Avaz Sport

10.2.2018

Zlatnu medalju na ZOI osvojio je njemački ski-skakač Andreas Velinger.

Njemački skakač Andreas Velinger (Wellinger) osvojio je zlatnu olimpijsku medalju na manjoj skakaonici u Alpensia olimpijskom skakačkom centru nakon dugotrajnog i vjetrom često prekidanog takmičenja u kojem je vodeći skakač Svjetskog kupa i olimpijski pobjednik iz Sočija Poljak Kamil Štoh (Stoch) ostao bez odličja, iako je bio drugi nakon prve serije.

Velinger je do svog prvog pojedinačnog olimpijskog odličja došao s petog mjesta u prvoj seriji (104,5 m), iskoristivši povoljan vjetar u kod drugog skoka, na kojem je doletio do 113,5 metara te izjednačio rekord skakaonice u Pjongčangu.

Mladog, 22-godišnjeg Nijemca više niko nije uspio maknuti s vrha pobjedničkog postolja. Norvežanin Johann Andre Forfang je skokom od 109,5 m u drugoj seriji osvojio srebrnu medalju, a njegov sunarodnjak Robert Johansson je skokom od 113,5 m svoje deseto mjesto nakon prve serije pretvorio u brončanu medalju.

Nakon prve serije u vodstvu su bila dva Poljaka, Stefan Hula (111 m) ispred Kamila Štoha (106,5 m). U drugoj seriji su obojica skočili 105,5 m, što je Štohu donijelo četvrto, a Huli peto mjesto. Četvrti nakon prvog skoka, Nijemac Richard Frajtag (Freitag) (106 m), na kraju završio kao deveti, jer je u drugoj seriji sletio na 102,5 m.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.