OSTALI SPORTOVI

"Kimova armija ljepotica" jedna je od glavnih atrakcija na ZOI

Avaz Sport

10.2.2018

Na Zimskim olimpijskim igrama podijeljene su prve medalje, ali nisu samo pobjednici i osvajači odličja bili u centru pažnje.

Premijerno izdanje u Pjongčangu imale su djevojke iz Sjeverne Koreje, navijačice koje su doputovale sa olimpijskom delegacijom iz Pjongjanga.

Mediji su ih prozvali “Kimova armija ljepotica” i “nasmijani anđeli”, a nadimci im zaista odgovaraju.

Djevojke su se pojavile danas na dva borilišta, u hokejaškoj i dvorani za takmičenja u brzom klizanju, a kako javljaju svjetski mediji privukle su veću pažnju od takmičara.

I izgledom i ponašanjem na tribinama.

U savršenoj koreografiji i horskim pjevanjem patriotskih pjesama navijale su za sportiste iz svoje, ali i iz susjedne zemlje, mašući zastavama Ujedinjene Koreje.Tačno 229 djevojaka-navijačica iz Sjeverne Koreje došlo je u Pjongčang.

Prema navodima medija, biraju se prema striktnim kriterijumima, među kojima je i porodično porijeklo. I supruga Kim Džon Una – Ri Sol Ju – nekada je bila članica ove elitne navijačke grupe.

Nose sve – od tradicionalnih korejskih nošnji do “američkog” stila oblačenja.

Ovo nije njihovo prvo pojavljivanje u javnosti – debitovale su još 2002. na Azijskim igrama u južnokorejskom Busanu, godinu kasnije na Univerzijadi u Dageuu, kao i 2005. na prvenstvu Azije u atletici, koje je održano u Inčonu.

Olimpijske igre su, međutim, prvi veliki sportski događaj na kome učestvuju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.