OSTALI SPORTOVI

Prodavao usisivače da dođe na Igre

Avaz Sport

12.2.2018

Sa živinim termometrom koji će se ovih dana u Pjongčangu spuštati daleko ispod nule, 31-godišnji Akvasi Frimpong (Akwasi) postat će prvi afrički sportista koji će se takmičiti u skeletonu na Olimpijskim igrama.

Velika upornost 

Ovaj momak zna mnogo stvari kad je riječ o žrtvovanju. Akvasi je dvije godine prodavao usisivače kako bi finansirao svoje nevjerovatno putovanje na Zimske olimpijske igre u Južnoj Koreji.

- U prvom mjesecu prodao sam 18 usisivača za 15 dana, a poslije sam osvojio zlatnu nagradu za prodaju 32 usisivača za 18 dana i od prodaje sam finansirao svoje pripreme za OI - rekao je Akvasi.

Frimpong je još kao dječak, zajedno sa majkom, došao u Holandiju kao ilegalni imigrant, a poslije je počeo trenirati atletiku. Akvasi je imao cilj da predstavlja Holandiju u sprintu u disciplini 100 metara na Ljetnim olimpijskim igrama 2012. u Londonu, ali je bio daleko od olimpijskih kvalifikacionih standarda pa se nije plasirao na završnicu OI-ja.

Drugi pokušaj da dođe do Olimpijskih igara ovaj simpatični Ganac imao je 2014. godine u Sočiju. Pozvao ga je, naime, bob tim Holandije da bude na pripremama za OI u Rusiji kao gurač. Na utrci Svjetskog kupa 2013. godine u Park sitiju završili su drugi, ali su na kraju diskvalificirani, jer je njihov bob bio napravljen od materijala koje FIBT ne dozvoljava.

Treća sreća

Ipak, ovaj simpatični momak napokon će u trećem pokušaja nastupiti na Olimpijskim igrama i predstavljat će svoju rodnu Ganu, u kojoj su mnogi bili skeptični kad je riječ o njegovom nastupu na Igrama.

- Kad sam se vratio u Ganu i rekao im da hoću da ih zastupam na Zimskim igrama, gledali su me kao da sam lud, ali nije bilo potrebno dugo da ih uvjerim - izjavio je Frimpong.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.