OSTALI SPORTOVI

Vjetar oborio 43 snouborderke

Avaz Sport

13.2.2018

Snažan vjetar nastavlja stvarati probleme organizatorima Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu. Nakon muškog spusta, zbog vjetra je odgođen i ženski veleslalom, a velike glavobolje imale su i snouborderke u disciplini sloupstajl. Organizatori Olimpijskih igara su odlučili da zbog jakog vjetra ne održe kvalifikacije za to takmičenje, kao ni treću seriju, nego da se odmah održi finale.

U finalu snouborda u disciplini sloupstajl učestvovale su 52 takmičarke, a samo njih devet uspjelo je završiti bez pada. To govori kakvi teški uvjeti su vladali na stazi, a zlatnu medalju je osvojila Amerikanka Džejmi Anderson (Jamie) sa 83 boda, druga je bila kanadska snouborderica Lori Bloin (Laurie Blouin) s ocjenom 76,33, a treća finska predstavnica Eni Rukajarvi (Enni) sa 75,38. 

Ejmi Fuler, Karla Somaini (Carla), Isabela Derungs... samo su neke od takmičarki koje su doživjele pad na ovom dramatičnom finalu u sloupstajlu. Fuler se pribojavala za svoju i sigurnost drugih takmičarki, a sve su složne u jednom - finale se moralo odgoditi.

- Vremenski uvjeti su bili veliki izazov za sve nas. Sigurno nešto ovako nisam očekivala u jednom finalu OI, ali kako je, tako je. Najvažnije je da sam uspjela završiti finale živa i zdrava. Ja sam dala sve od sebe, ali jednostavno, kada se baciš s rampe uzrak, vjetar te okrene i ti tu ništa ne možeš – kazala je Fuler nakon finalne utrke.

Eni Rukajavi (Enni) je jedna od onih koja je uspjela završiti finale bez pada i tako doći do bronzane medalje u sloupstajlu. Takmičarka iz Finske na kraju trke je izjavila da je zadovoljna svojim rezultatom, ali izrazila je nezadovoljstvo zbog uvjeta koji su vladali tokom takmičenja.

- Najviše me raduje što niko nije povrijeđen, a organizatori su morali odgoditi ovo finale – rekla je Rukajavi.

Čak i dobitnica zlatne medalje Anderson, koja je branila titulu iz Sočija 2014. godine, također je doživjela pad tokom finala.  

- Bilo je teško nastupiti po ovakvim vremenskim uvjetima, međutim, svima je bilo isto. Mislila sam da neće biti ni druge serije, ali, iskreno, to nije važno. Presretna sam - kazala je pobjednica, koja je i u Sočiju bila najbolja, a tada je slavila ispred Rukajarvi iz Finske.

Trening kao iz horora 

Dosta ružnih stvari se dešavalo u Pjongčangu uoči jučerašnjeg finala u snoubordu. Na treningu se teško povrijedila Njemica Silva Mitermuler (Mittermuller), a Australka Tes Koudi (Tess Coady) je polomila ligamente koljena i morala je napustiti Olimpijske igre prije finala.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.