OSTALI SPORTOVI

Rodčenkov: Moj život je u opasnosti

Avaz Sport

13.2.2018

Grigori Rodčenkov (Grigory Rodchenkov) tvrdi da je riskirao život otkrivanjem ruskih doping-tajni te da u Rusiji i danas postoje oni koji žele da ga ubiju!

Bivši šef antidoping laboratorije u Moskvi u novembru 2015. godine izbjegao je u Sjedinjene Američke Države i u svom prvom javnom nastupu, na jednoj američkoj televiziji, rekao je da “Rusi žele da ga zaustave da govori”.

Nosi pancir 

Rodčenkov se u emisiji pojavio prerušen. Zabilježeno je i kako oblači pancir.

- Prerušavam se iz sigurnosnih razloga. Imam informacije da je moj život ugrožen, preduzimam sve neophodne mjere - rekao je Rodčenkov (59), koji je više puta ponovio da ga „Putin (predsjednik Rusije Vladimir Putin) želi mrtvog”, prenosi AFP.

Njegov bijeg u Ameriku desio se nakon iznenadne smrti dvojice zvaničnika ruske antidoping agencije.

Za Rodčenkovom je objavljena potjernica, a sve se desilo nakon što je on otkrio da se u Rusiji doping sportista odvijao pod zaštitom države. Prethodno je optužen da je zataškavao tragove dopinga.

Uslijedila je istraga Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), koji je zaključio da je bilo dopinga te izrekao drastične sankcije Rusiji.

Mnogima od ruskih takmičara je doživotno zabranjeno bavljenje sportom, drugima su oduzete medalje, a oni koji su prošli nekažnjeno moraju se na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu takmičiti pod olimpijskom zastavom (Rusiji, kao reprezentaciji, zabranjeno učešće na ZOI-ju)...

Uputio izvinjenje

Rodčenkov je uputio izvinjenje zbog svoje uloge u skandalu (upravo je on pomogao u razvoju i distribuciji zabranjenih stimulativnih sredstava sportistima) te rekao da se sada želi posvetiti borbi protiv dopinga.

No, izrazio je sumnju da će sportisti imati ravnopravne uvjete za takmičenje, naglasivši da se i dalje koriste “formule i tehnike prevara čiji je razvoj i on pomogao”.

Lavrov optužuje: Američka zavjera

Optužbe za doping pod okriljem države koje su rezultirale zabranom nastupa Rusiji na Zimskim olimpijskim igrama orkestrirale su Sjedinjene Američke Države, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Tvrdi da su Amerikanci to uradili da bi zadržali mjesto lidera u svjetskom sportu, prenose agencije.

- Američki tim, očito, nije u stanju da nas na pošten način pobijedi u sportu. Svi protivnici moraju biti gurnuti na jednu stranu i sva sredstva su dobrodošla u kampanji koja je antiruska - rekao je Lavrov.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.