OSTALI SPORTOVI

Žalbe Švicaraca su tragikomične

N. R.

14.2.2018

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine je 13. januara pobjedom protiv Švicarske (21:15) osigurala prvo mjesto u našoj kvalifikacijskoj grupi i izborila baraž za Svjetsko prvenstvo 2019. godine u Danskoj i Njemačkoj.

Međutim, problem je nastao nakon što su Švicarci uložili pritužbu zbog nastupa bh. rukometaša Tomislava Nuića, čije ime nije bilo u zapisniku meča u Tuzli.

Stoga su savezi BiH i Švicarske krovnoj kući evropskog rukometa (EHF) poslali izvještaje, ali konačan epilog u slučaju “Nuić” još se ne nazire. Samim tim, ne zna se ni ko će u baražu u junu igrati protiv Norveške.

Način rada

U međuvremenu, Švicarci su uputili još jednu žalbu EHF-u, u kojoj su naglasili da je Nuić bitno utjecao na konačan rezultat, kako su naveli, “svojim doprinosom u igri u odbrani”. Jučer je istekao rok za očitovanje našeg saveza i, naravno, sada ćemo opet morati čekati odluku EHF-a.

Gordan Muzurović, direktor rukometne reprezentacije BiH, za naš list je kazao da je RSBiH stručno obradio i ponovo poslao sve izvještaje vezane za ovaj slučaj.

- Švicarci su nam poslali na uvid svoje izvještaje, a razlozi na koje se oni žale su, u najmanju ruku, tragikomični. Mi smo slavili veliku pobjedu sa šest golova razlike, a žale se na to što je Nuić igrao tri i po minute.

To je njihov argument za pretrpljeni poraz. Samo ću reći da su naši argumenti mnogo jači - kazao je Muzurović.

Puni mjesec traje ovo odugovlačenje EHF-a. Znači li to da se sprema nešto nepovoljno po ekipu selektora Bilala Šumana?

Konačna odluka 

- Neću izraziti sumnju protiv rada EHF-a, ali nekako sve me to brine, ako znamo kako znaju biti efikasni kada to žele, a neke slučajeve su rješavali za 24 sata.

Opet ponavljam da mi iz RSBiH nećemo ulaziti u način rada krovne evropske rukometne kuće - kazao je Muzurović i dodao da je naš savez u stalnom kontaktu sa EHF-om.

- Oni nemaju rok do kojeg će donijeti finalnu odluku. Njihov sistem rada nam je velika nepoznanica. Niko ne zna kada će konačno sve ovo biti riješeno - rekao je Muzurović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.