OSTALI SPORTOVI

Kanađanki prijetili smrću

N. R.

15.2.2018

Kim Buten je u uzbudljivoj trci na 500 metara u brzom klizanju stigla četvrta, ali je naknadno osvojila bronzu jer je Južnokorejka Čoi Min-Jeong diskvalifikovana.

Nakon osvojene bronzane medalje u brzom klizanju na kratke staze u finalnoj trci na 500 metara Kanađanki Kim Buten ljuti južnokorejski navijači preko društvenih mreža uputili su prijetnje smrću.

Južnokorejskim navijačima posebno je zasmetalo što je Buten, nakon što je saznala da je osvojila bronzu, slavila sa svojim kolegama iz kanadske reprezentacije. 

Buten je bila prisiljena da blokira svoje naloge na Instagramu i Twitteru, jer je profil bio "zatrpan" prijetećim i pogrdnim porukama Južnokorejanaca. Lokalni mediji su objavili da je dobila najmanje 10.000 poruka.

Reagovao je i Međunarodni olimpijski komitet koji je izdao saopštenje u kojem zahtjeva od javnosti da "poštuje sportiste". 

- Niko od nas ne može da kontroliše društvene mreže, a javnost ima pravo da kaže šta hoće. Međutim, tražimo od svakoga da poštuje sportiste i njihov trud - poručio je MOK preko portparola Marka Adamsa.

Zlatnu medalju u toj trci osvojila je Italijanka Arijana Fontana, a srebrnu Holanđanka Jara van Kerkhof. 

Brzo klizanje na kratke staze omiljeni je olimpijski sport domaćina igara, jer je u njemu Južna Koreja osvojila 43 od svojih 55 medalja na Zimskim olimpijskim igrama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.