OSTALI SPORTOVI

Bh. hokejaši žele na Svjetsko prvenstvo

Fena

16.2.2018

Hokejaški savez Bosne i Hercegovine od 25 do 28. februara u Zetri organizira kvalifikacioni turnir za svjetsko prvenstvo Treće divizije.

Pored selekcije Bosne i Hercegovine na turniru će igrati ekipe Kuvajta, Turkmenistana i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Na pres-konferenciji predsjednik HSBiH Senad Zaimović kazao je da su poduzete sve aktivnosti da se takmičenje održi na najvećem profesionalnom nivou.

- Hokejaški događaji nude mnogo uzbuđenja na terenu, ali i oko njega, tako će biti i u Sarajevu. Savez je uložio mnogo truda u produkciju predstojećeg događaja u Zetri, koji treba biti vrhunski. Tokom utakmica predviđene su različite vrste atrakcija u dvorani, muzički i plesni sadržaja, kako bi gledaoci mogli uživati u dojmu vrhunskog hokejaškog sporta - rekao je Zaimović.

Po njegovom mišljenju, reprezentativci BiH spremno dočekuju turnir, imaju visok nivo samopouzdanja i vjeruju u prolaz na SP.

Selektor bh. tima Kanađanin Brajan Džokat (Brian Jokat) naglašava da su igrači prošli kroz intenzivne treninge na ledu kao i naporne suhe treninge.

- Prije četiri mjeseca imali smo san i željeli smo da se ovo desi. Radili smo vrijedno i vidjet ćete ekipu koja je spremna za kvalifikacije. Igrači su radili vrijedno i ekipa je u formi. Nikada ne bih ni preuzeo reprezentaciju da ne mislim da možemo otići na SP. Odradili smo skauting protivnika i znamo od koga nam prijeti najveća opasnost. Idealno bi bilo da u posljednju utakmicu protiv najvećeg konkurenta Turkmenistana uđemo sa dvije pobjede - rekao je Džokat.

Trenerski tim je nedavno dobio pojačanje, pa će s trenerske klupe uz Džokata našu ekipu voditi i Don Džejmison (Jamieson), hokejaški stručnjak iz Kanade, koji je kao i Jokat u sezoni 1985./86. igrao za sarajevsku Bosnu.

Bh. reprezentativac Amar Lemeš kazao je da su igrači fizički spremni, da očekuju pozitivan rezultat te da uz pomoć publike naš tim može izboriti plasman na svjetsko prvenstvo.

U prvim susretima, 25. februara sastaju se Turkmenistan i UAE (16 sati), te BiH i Kuvajt (20), a dan kasnije igraju Turkmenistan i Kuvajt (16), te BiH i UAE (20).

Za 27. februara, u 19 sati najvaljena je revijalna utakmica ruskih i balkanskih veterana, koji će igrati za timove Gazpromexporta i United Balkana. Za rusku ekipu igrat će i legendarni Sergej Makarov, koji je na Olimpijadi u Sarajevu 1984. godine s tadašnjom reprezentacijom SSSR-a osvojio zlato.

U ekipi Balkana će igrati nekadašnji vrhunski hokejaši - Pirnat, Glumac, Blatnik, Dreven, Hafner, braća Hiti, Kecojević, a našu zemlju predstavljat će selektor i njegov pomoćnik.

Posljednjeg dana kvalifikacija, 28. februara, sastaju se Kuvajt - UAE (9), te BiH - Turkmenistan (12.30).

Cijena ulaznice za sve utakmice u Zetri je 15 KM.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.