OSTALI SPORTOVI

Tuka za Avaz.ba iz Beograda: Uz podršku s tribina, idem po još jednu pobjedu

Almir SOKOLOVIĆ

20.2.2018

Amel Tuka je za kratko vrijeme vezao dvije velike pobjede. Prvo je najbolji atletičar Bosne i Hercegovine u Belgiji oborio 30 godina star rekord Balkana u utrci na 800 metara u dvorani, da bi nekoliko dana kasnije u istoj disciplini postao prvak Balkana u Istanbulu. 

Jednog od najboljih sportista BiH i regiona već sutra očekuje novo iskušenje - Miting u Beogradu u utrci na 400 metara. 

Sjajna atmosfera

Tuka je uoči nastupa u Srbiji, u intervjuu za Avaz.ba, prenio utiske s posljednjih dešavanja s kojima nas je podsjetio na 2015. godinu, kada je sa Svjetskog prvenstva u Pekingu donio bronzanu medalju, dokazavši da spada u red najboljih atletičara svijeta na 800 metara.

- Atmosfera u Beogradu bude stvarno fantastična i želim to iskoristiti da istrčim što bolji rezultat. Trčat ću 400 metara, to će vjerovatno biti i moja posljednja utrka ovog zimskog dijela sezone - kaže Tuka za Avaz.ba. 

Jeste li zadovoljni dosadašnjom formom i šta možemo sutra očekivati?  

- Već sam zadovoljan i rezultatima koje sam do sada napravio u ovim zadnjim utrkama, a to mi daje dobar znak da nastavim ovim tempom za ljetni dio sezone i da budem još spremniji i brži na stazi. Znam samo da se osjećam dobro i želim da sutra dam sve od sebe da istrčim što brže, uz sjajnu podršku sa tribina.

Reakcije nakon pobjede u Istanbulu?  

- Moram priznati da sam zadovoljan i sretan titulom prvaka Balkana, jer, ipak, tu je sada 16 država koje se takmiče na prvenstvu Balkana i konkurencija je na jednom zavidnom nivou. Želio sam da zaokružim rekord Balkana na 800 metara koji sam trčao prije 10-ak dana, s titulom prvaka Balkana na 800 metara.

Posebno sam zadovoljan osjećajem koji imam u toku utrke, a i nakon utrke. To je nešto što to mi je falilo iskreno, i zbog toga sam posebno sretan i znam da sam sada na dobrom putu i želim da nastavim trenirati ovako jako i pametno, kako bih došao do svoje vrhunske forme.

Dolazak u BiH

Kakvi su planovi nakon Beograda? 

- Vraćam se u Veronu, gdje ću biti nekoliko dana, a nakon toga vjerovatno dolazim u Bosnu, jer imam sedam dana laganih treninga opuštanja i odmah počinjem s pripremama za ljetni dio sezone.

Za kraj, kakva je sutra konkurencija u utrci na 400 metara?  

- Vjerujte mi da nisam ni pogledao startnu listu. Ko god da bude, kao što sam već rekao, učinit ću sve da pobijedim. Želim nastaviti sjajnu seriju uspjeha - kazao je Tuka za Avaz.ba. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.