OSTALI SPORTOVI

Gođa osvojila zlato u olimpijskom spustu, Von se oprostila bronzom

AFP

Piše: R. BELKO

21.2.2018

Italijanka Sofija Gođa (Sofia Goggia) nova je olimpijska šampionka u spustu, nakon što se u noći sa utorka na srijedu najbrže spustila niz stazu u ski-centru  Jongson. 

Bio je to jedan od najvećih obračuna u historiji olimpijskih utrka ove discipline alpskog skijanja.  

Mlada Italijanka ove godine je pokazala da će biti veliki izazov za najveću skijašicu današnjice, Amerikanku Lindzi Von (Lindsey Vonn).

Unaprijed se znalo da će ovo biti posljednji spust na Olimpijadi za Von, zbog čega su nervoza i uzbuđenje na startu bili evidentni.

Gođa je krenula peta sa starta, odvezla sjajnu utrku, naročito u srednjem dijelu staze. U tih nekoliko zavoja i skokova odučivala se buduća vlasnica olimpijskog zlata.

U cilj je ušla s vremenom 1:39.22. Svjesna da je odradila dobar posao, mirno je čekala Amerikanku.

Sa startnim brojem sedam krenula je braniteljica olimpijskog zlata iz Sočija, Lindzi Von. Međutim, već nakon prvih par zavoja vidjelo se da će teško biti brža od Italijanke.

Von je bila agresivna i ostvarila najveću brzinu u srednjem dijelu, ali preciznost i putanja Gođe pokazale su se presudnim faktorom.

Lindzi je ciljnu liniju prešla s 0.47 stotinki zaostatka, a na semaforu je stajalo vrijeme 1:39.69.

Iako je u tom trenutku izgubila zlato i bila svjesna da je to rastanak od učešća na najvećoj smotri sportista, Lindzi Von je ipak zadržala dobro raspoloženje.

Zagrljaj u prostoru za slikanje pokazao je koliko su velike rivalke zapravo i velike prijateljice.

U tom trenutku na trećem mjestu je bila Tina Vajrater (Weirather) iz Lihtenštajna. Međutim, sa startnim brojem 19 krenula je Norvežanka Ragnild Movinkel (Ragnhild Mowinckel), koja je u određenim trenucima ugrozila i Gođu na prvom mjestu. Ipak, na kraju je zakasnila devet stotinki, što joj je bilo dovoljno za srebrenu medalju.  

I dok je Norvežanka slavila svoje drugo srebro na Olimpijskim igrama u Pjongčangu, emocije su savladale Von, koja se je pustila suzu.  

Elvedina Muzaferija zaključila je spust takmičenje i sa zaostatkom nešto većim od sedam i po sekundi zauzela posljednju, 31. poziciju među takmičarkama koje su odvezle spust.

Osam takmičarki nije uspjelo doći do cilja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.