OSTALI SPORTOVI

Novi slučaj dopinga Rusa u Pjongčangu

A. M.

23.2.2018

Poslije karlingaša Aleksandera Krušelnickog, i ruska bobistkinja Nadežda Sergejeva pala je na doping testu na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu. Ruskim sportistima je zbog sistemskog dopinga, koji je navodno sponzorisala država, zabranjeno da se takmiče pod svojom zastavom u Pjongčangu, a da bi se našli na Igrama morali su da dokažu da su čisti.

30-godišnja Sergejeva je jedna od 168 Rusa koji su dobili zeleno svjetlo da kao neutralni sportisti učestvuju na Igrama, ali je ona već drugi ruski sportista koji je bio pozitivan na doping. Krušelnicki i Anastasija Brizgalova su zbog pozitivnog nalaza morali da vrate bronzu koju su osvojili u konkurenciji mješovitih karling parova.

Ruska bobistkinja je zajedno sa Anastasijom Kočeržovom osvojila 12. mjesto u dvosjedu u Pjongčangu. Ruska bob federacija objavila je da je Sergejeva bila pozitivna na lijek za srce koji joj nije prepisao ruski ljekarski tim. Dodaje se i da je uzorak koji je dala 18. februara bio pozitivan, a da je prethodni bio čist.

Ranije tokom dana, olimpijci iz Rusije su osvojili prvu zlatnu medalju na Igrama u Pjongčangu, a ta čast je pripala Alini Zagitovoj u umjetničkom klizanju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.