OSTALI SPORTOVI

Mirsad Terzić za Avaz Sport: Vrijeme je da osvojim i Ligu šampiona

A. M.

28.2.2018

Biti samo član rukometnog diva kakav je Vesprem privilegija je sama po sebi, a ako pri tome za taj slavni mađarski klub odigrate 400 utakmica, e onda se s pravom može reći da ste živa legenda kluba. To je pošlo za rukom bosanskohercegovačkom reprezentativcu Mirsadu Terziću, bez kojeg se odbrana Vesprema ne može zamisliti.

Sjajni bh. rukometaš, koji nikada ne štedi ni sebe ni protivnika, proteklog vikenda je u susretu grupe B Lige šampiona protiv njemačkog Flensburga (31:31) odigrao 400. meč u dresu višestrukog prvaka Mađarske i tako postao stranac s najviše nastupa u historiji Vesprema.

Iskusni defanzivac (34) svjestan je o kakvom se jubileju radi.

- Vjerujte, nisam ni znao za taj statistički podatak. Tek nekoliko dana pred meč s Flensburgom rekli su mi da ću odigrati 400. utakmicu. Pomislio sam u sebi, pa zar je tako brzo prošlo. Sada, kada su se utisci slegli, moram priznati da mi je velika čast ući u historiju jednog ovakvog kluba. U Vespremu su svi oduševljeni, odmah su mi svi čestitali i zaista sam presretan – kazao je Terzić. 

Škola i obdanište

S Vespremom je Terzić osvojio puno toga. Ostaje još jedna titula, ona najvrednija – pehar EHF Lige prvaka.

- Mislim da je odavno vrijeme da Vesprem osvoji Ligu prvaka. Nadam se da će nas konačno sreća pogledati, možda već ove sezone. Kako god, Vesprem će osvojiti Ligu prvaka jednog dana – kazao je Terzić.

Iako je zagazio u četvrtu deceniju, Terzić ne namjerava okončati karijeru za još nekoliko godina. A kada dođe taj dan, volio bi da oproštaj bude upravo u Vespremu.

- Mene ugovor za Vesprem veže još godinu nakon ove. Samo da Bog da zdravlja, ne bi se na godine ograničavao, sve dok sam ja fizički dobro. Naravno da je Vesprem prioritet u mojoj karijeri i nadam se da ću biti u fizičkom stanju da igram još nekoliko godina. Ipak, ovakav jedan klub ima malo veće zahtjeve u odnosu na druge klubove – rekao je Terzić.

Ne sviđa se Mirsadu samo Rukometni klub Vesprem, za istoimeni gradić u Mađarskoj naš rukometaš je mnogo vezan, s obzirom na to da je stanovnik njega već deset godina.

- Vesprem je mirniji gradić, ali ima u njemu sve što mi je potrebno. Imam neku svoju rutinu. Svaki dan imam trening, vozim sinove Maka i Isaka u školu i obdanište, ručak sa suprugom Dinkom... Zaista uživam u svakom trenutku koji mogu provesti sa porodicom, jer zdrava porodica je ključ za sreću. Volimo „skoknuti“ i na čuveno mađarsko jezero Balaton. Mađari su od njega napravili atrakciju, zimi jezero pretvore u klizalište – rekao je Terzić.

A jesu li sinovi naslijedili sportski gen od oca?

Gaje afinitet

- Naravno. Nije uopće bitno koji je sport u pitanju, najvažnije je da biraju loptu prije mobitela. Ipak, u Vespremu je rukomet sve, pa je bilo logično da upišu taj sport. Stariji sin Mak trenira za Akademiju Vesprem do sedam godina, a mlađi također trenira rukomet, ali on je još mali, ne zna ni šta je rukomet. Najvažnije je da gaje afinitet prema sportu – rekao je Terzić.

Neće li Bog dati da prođe žalba

S vesele teme i sjajnog jubileja Mirsada smo vratili na nešto crnju temu. Rukometna reprezentacija BiH ostala je bez baraža (ukoliko EHF ne uvaži našu žalbu) zbog administrativne greške, iako smo Švicarce na terenu razbili.

- Još je prisutna velika žal što se nismo plasirali u baraž iako smo ga na terenu i zaslužili. Neće li Bog dati da nam uvaže žalbu i da zaigramo u baražu, pa da se pobijemo s Norvežanima. Ne treba sada nikoga optuživati, kriv je delegat, ali ima i naše greške jednim dijelom. Treba razmišljati pozitivno, pa šta bude – kazao je Terzić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.