OSTALI SPORTOVI

Džemal Bošnjak: Želja mi je olimpijada

Fena

Fena

1.3.2018

Bosanskohercegovački bokser Džemal Bošnjak, član BK Ilidža, proteklog je vikenda osvojio zlatnu medalju na državnom prvenstvu u Bijeljini, što mu je bilo deseto najsjajnije odličje a osim toga ima i dvije srebrne.

Bošnjak je u BiH dominantan u proteklih 12 godina, do sada se u ring penjao više od 290 puta a rivala koji bi mu se dostojno suprotsavio trenutno nema u BiH.

U razgovoru za Fenu, Bošnjak priznaje da je državno prvenstvo slabijeg kvaliteta, prije svega zbog neulaganja u taj sport.

- Moram priznati da u odnosu na nekoliko prethodnih godina, takmičenje je slabijeg kvaliteta, pogotovo u mojoj kategoriji, jer sam već deset godina državni prvak. Osim toga, dva puta sam osvojio srebro. Nažalost, smanjen je broj takmičara ali su borbe i dalje bile dobre na zadnjem državnom prvenstvu - govori on.

Kada je u pitanju konkurencija, smatra da tu postoji stagnacija. Priča da je do prije dvije godine imao jednog potencijalnog kandidata kao konkurenta, koji je puno mlađi od njega i jedini iz BiH koji je sve tri runde uspio izdržati s njim.

- Međutim, ove je godine otišao nastupati za reprezentaciju Srbije, odnosno otišao gdje mu je bolje. Sada je boks komercijalan, uglavnom ljudi gledaju novac i to je tako - navodi Bošnjak.

Kaže da prati rad mlađih kategorija, te da tu ima mnogo potencijala za iskoristiti, ali najveći problem su finansije.

Za ovu godinu cilj su mu Mediteranske igre, a pripreme za njih će ubrzo početi. Kada su u pitanju nastupi na turnirima, kaže da će o tome dobro razmisliti jer ima prioritet.

- Što se tiče priprema ubrzo ću početi s njima i one će trajati do igara. Mediteranske igre se održavaju u Španiji krajem šestog mjeseca. Trenirat ću kao i uvijek tri puta dnevno - ujutru trčanje, popodne vježbe snage i navečer vreće i sparing. To je moj standarni trening. Trudim se maksimalno da uskladim ishranu u skladu s ovim sportom mada je to zaista teško - pojašnjava Bošnjak.

Boksom se počeo baviti kasno, sa 17 godina, uprkos protivljenju porodice, a idol mu je kao i mnogima Muhamed Ali (Muhammad). Do sada nije nastupao na profesionalnoj sceni a to namjerava promijeniti.

- Zvanično ja nisam nastupao na profesionalnoj sceni, ali mi je želja da se i tu isprobam a najveća želja mi je da odem na olimpijadu i to je razlog što do sada nisam probao profesionalni boks. U BiH se od boksa ne može živjeti. Meni je sreća da sam zaposlen u Javnoj ustanovi za kulturu, sport i rekreaciju Hrasnica i sreća moja je da me kolege podržavaju i u treningu i takmičenjima - zaključuje bh. bokser.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.