Mesud Pezer peti na Svjetskom prvenstvu u Birmingemu

Fena
03.03.2018 14:43

Foto: Arhiv

Bosanskohercegovački bacač kugle Mesud Pezer osvojio je peto mjesto na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u engleskom Birmingemu.

Pezer je prvi hitac bacio 20,36 metara, drugi 20,31 metar, dok je iz trećeg pokušaja ostvario rezultat 21,15 metara, što je bio njegov najbolji današnji rezultat, s kojim se plasirao među osam takmičara koji su dobili dodatna bacanja.  

U četvrtom pokušaju, predstavnik BiH ostvario je rezultat 20,58 metara, dok je peti hitac bacio 20,73 metra, te je u konačnici zauzeo peto mjesto.

Zlato je osvojio Novozelanđanin Tomas Velš (Thomas Walsh) koji je bacio kuglu 22,31 metar, drugi je bio Nijemac Dejvid Štorl (David Storl) s hicem 21,44 metra, dok je treće mjesto i bronzu odnio Čeh Tomaš Stanek s istim hicem kao i Štorl 21,44 metra, ali nešto manjim ukupnim brojem bodova.

Atletičari iz Bosne i Hercegovine do sada su na Svjetskom dvoranskom prvenstvu nastupili sedam puta. Kada je riječ o Svjetskom prvenstvu na otvorenom, jedino je Amel Tuka osvojio bronzu u Pekingu 2015. godine. Jedino srebro na evropskim dvoranskim prvenstvima osvojio je Hamza Alić 2013. godine. BiH su prije Pezera predstavljali Branislav Jajčanin, Elvir Krehmić, Hamza Alić, Kemal Mešić i Gorana Cvijetić.

NA VRH