Sjajni atletičar

Pezer: Očekujem medalje na EP-u i Mediteranskim igrama

Fena
25.03.2018 13:45

Bosanskohercegovačka atletika treću godinu zaredom bilježi sjajne rezultate na međunarodnoj sceni.

Već na startu sezone "eksplodirao" je naš najbolji bacač kugle Mesud Pezer, koji je na Svjetskom dvoranskom prvenstvu prije 20-ak dana u engleskom Birmingemu osvojio peto mjesto s novim dvoranskim rekordom BiH i Balkana - 21,15 m.

Dvadesetčetverogodišnji član Atletskog kluba Zenica se ovim vrhunskim rezultatom uvrstio među najbolje bacače svijeta i pridružio našem najboljem atletičaru Amelu Tuki, koji u posljednjih nekoliko godina, također, spada u sami vrh u disciplini na 800 m.

Najbolju sezonu u karijeri Pezer je otvorio pobjedama na dvoranskim mitinzima Torunu (Poljska), Štokholmu i Beogradu, a krunisao je zlatnom medaljom na Balkanskom prvenstvu u Istanbulu te ovim petim mjestom u Birmingemu, u kojem je za 38 cm popravio lični rekord.

Po tablicama Međunarodne atletske federacije - IAAF, Pezer u ovoj sezoni trenutno ima 14. najbolji rezultat u svijetu, odnosno sedmi u Evropi.

Pezera već od početka aprila očekuju brojni nastupi, a ovog ljeta najvažniji će biti na Evropskom prvenstvu u Berlinu, Mediteranskim igrama u Španiji, te mitinzima Dijamantske lige.

U intervjuu za Fenu Pezer je govorio o počecima svoje karijere.

- Počeo sam trenirati 2009., a već na prvom nastupu - Malim školskim igrama osvojio sam prvo mjesto za svoju Osnovnu školu "Ćamil Sijarić" iz Nemile. Moj talent je prepoznao prvi trener Mehmed Skender, počeo sam ozbiljnije da treniram i s godinama sam zavolio atletiku. Prve veće uspjehe ostvario sam 2011. na Evropskim olimpijskim danima mladih u Turskoj, na kojim sam osvojio treće mjesto, te zlatne medalje na Balkanskom juniorskom prvenstvu u kugli i disku. Godinu kasnije kao junior zauzeo sam petu poziciju na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Barceloni, a 2013. sam krunisao juniorsku karijeru osvajanjem titule evropskog prvaka u Rijetiju hicem 20,44 m (kugla težine 6 kg) - kazao je Pezer.

Nakon uspješne juniorske karijere Pezer je počeo saradnju s vrhunskim trenerom, Islanđaninom Veštajnom Hafšeinsonom (Vesteinn Hafsteinnsson), koji četvrtu sezonu vodi našeg najboljeg bacača.

- Zahvaljujući programu Svjetske atletske federacije IAAF u 2013. godini sam živio i trenirao u Švedskoj, gdje sam upoznao i svog menadžera te potpisao profesionalni ugovor i počeo saradnju s firmom Nike. U 2014. i 2015. godini imao sam probleme s povredom prsnog mišića, zbog čega sam ostao na dužinama od 20 m. Nakon što sam sanirao povredu 2016. nastupio sam na Olimpijadi u Rio de Žaneiru, gdje sam zauzeo 23. poziciju i ispunio svoj dječački san - rekao je Pezer.

Prošle godine je s velikim očekivanjima Pezer nastupio na Svjetskom prvenstvu u Londonu, u koji je doputovao s vrhunskim rezultatom 21,40 m, ali zbog neiskustva i treme nije uspio da se plasira u finale.

Prema njegovim riječima, konkurencija u bacanju kugle danas nikad nije bila jača u historiji atletike, jer trenutno u svijetu ima čak skoro 30 atletičara koji mogu prebaciti 21 metar. U samom vrhu su dva Amerikanca - olimpijski prvak Rajan Kroser (Ryan Crouser) i Džo Kovač (Joe Kovacs), svjetski prvak iz Birmingema, Novozelanđanin Tomas Volš (Walsh) te Poljak Konrad Bukoviecki, a svi oni bacaju preko 22 metra.

U nastavku sezone Pezera već počekom aprila u SAD očekuju nastupi na tri mitinga, a prvi će imati 10. aprila.

- Po povratku iz Amerike nastavljam s pripremama, a moj najveći cilj u ovoj godini su nastupi na Mediteranskim igrama u Španiji te na Evropskom prvenstvu u Berlinu. Moja očekivanja su da se ustabilim na dužini 21 m te da osvojim jednu od medalja na ova dva takmičenja - rekao je Pezer na kraju razgovora za Fenu.

Tagovi

Mesut Pezer
NA VRH