OSTALI SPORTOVI

Evropski prvaci u džudou u Sarajevu

Avaz Sport

26.3.2018

U Sarajevu boravi delegacija aktuelnog evropskog prvaka u džudou i jednog od najpoznatijih svjetskih klubova, Edelvisa iz Groznog. Oni su u Bosnu i Hercegovinu stigli u kao gosti sportske organizacije ON1.

Takmičari Edelveisa u velikom broju čine nacionalnu selekciju Rusije u svim uzrasnim kategorijama. Takmičari ovog kluba su reprezentativci Rusije i članovi i takmičari prvog tima Rusije.

Delegaciju čine, između ostalih, jedan od najuspješnijih džudista u historiji i svojevremeno najmlađi olimpijski prvak Ilias Iliadis te generalni direktor Edelveisa Aslambek Snghriev Salmanovič.

Karim Hebib, osnivač i predsjednik sportske organizacije ON1, istakao je da je posjeta dio projekta pokrenutog prije tri godine s ambicijom da postane jedan od glavnih projekata za razvoj sporta u BiH, s posebnim osvrtom na džudo.

- Ovo je samo jedna u nizu aktivnosti. Ovakva delegacija ranije nije bila u posjeti BiH i nadam se da će od nje biti koristi, posebno kako bi sport u BiH napredovao - istakao je Hebib, nakon čega je potpisan ugovor o saradnji između Edelweisa i ON1.

Edelveise je sigurno među tri najorganiziranija kluba u Evropi. Ove ljude je teško dovesti, jer oni biraju gdje će da idu. Čast nam je što su ovdje i nadam se da će se saradnja nastaviti - dodao je Hebib.

Delegacije će sutra imati zvaničnu posjetu Parlamentu BiH, gdje će se sastati s ministrom civilnih poslova BiH Adilom Osmanovićem.

Direktor Edelveisa Aslambek Snghriev Salmanovič istakao je da mu je drago da je tu i da on, kao i Karim, ima svoje snove i krenuo je u maloj Sali.

- Imamo iste ciljeve, to sam odmah vidio. Moj prijatelj Karim i ja ne želimo odgajati prvake, nego skupiti što više djece da ne skitaju ulicama. Jednostavno, da odgajamo dobru i zdravu omladinu, jer ako država ima zdravu mladost, to je jaka država. U tome smo uspjeli i u kratkom periodu postali smo evropski prvaci, nadam se da će moj brat Karim uraditi isto što smo i mi uspjeli – istakao je Snghriev.

Iliaidis je istakao da mu je čast što je u BiH, gdje je bio 2003. kao takmičar.

- Sretan sam što sam tu i čast mi je što sam ovdje s ovim ljudima. Bio sam 2003. u Sarajevu kada sam se takmičio na Evropskom juniorskom prvenstvu. BiH je lijepa zemlja. Lijepo je biti ovdje u Sarajevu - rekao je Iliadis, koji smatra da je džudo u BiH na visokom nivou, govoreći o Nemanji Majdovu, koji nastupa za Srbiju, ali je, faktički, Bosanac.

Ilias Iliadis je legenda svjetskog džudoa. Gruzijskog je porijekla, rođen u gradu Akhmeta 1986. godine, a svoju karijeru nastavlja u Grčkoj. Spada među najznačajnije sportiste džudiste svih vremena i smatra se živućom legendom džudo-sporta.

Sa 17 godina u Atini je postao najmlađi olimpijski pobjednik, a pored toga je višestruki svjetski i evropski prvak. Ima tri zlatne medalje sa SP (2010., 2011., 2014.) u kategoriji do 90 kilograma, dva evropska zlata (2004., 2011.), kao i najsjajnija odličja sa Mediteranskih igara.

Sa svjetske scene povukao se 2016., nakon OI u Rio de Janieru, kada je završio tek na 17. mjestu. No, samo godinu kasnije odlučio se vratiti na Svjetskom prvenstvu u Marrakechu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.