BUGOJNO

Šuman: Nekoliko juniora kuca na vrata "A" selekcije

A. Mandžić

2.4.2018

U Bugojnu je završen četverodnevni 6. po redu međunarodni rukometni juniorski turnir „Rukomet je moja budućnost“.

U svom prvom učešću na turniru, selekcija Njemačke je pobjedom nad Hrvatskom 26:24 (12:12) osvojila prvo mjesto. Reprezentativci Bosne i Hercegovine izgubili su u utakmici za peto mjesto od Švicarske 24:25 (13:13). 

Cijeli turnir pratio je i selektor seniorske reprezentacije naše zemlje Bilal Šuman, koji je turnir ocijenio veoma visokom ocjenom, a nastup naših nada veoma kvalitetnim.

- Veoma sam zadovoljan onim što sam vidio. Ima tu dobrog potencijala i na nama je da stvorimo dobre uvjete. Ne treba nam mnogo pa da budemo blizu ovih jakih selekcija. Ono što nam treba jeste više okupljanja, ovakvih turnira, kako bi smo stvorili uvjete da ovi momci igraju kvalifikacije i plasiraju se na neko veliko takmičenje – kaže selektor Šuman.

Njegov notes nije ostao prazan. Osim nekoliko rukometaša za koje je zainteresiran odranije, bugojanski turnir mu je „približio“ još nekoliko imena.



Naš novinar u razgovoru sa selektorom

- Na mom spisku je odranije Edin Klis, jedan od najboljih naših igrača u juniorskoj kategoriji. Naša selekcija je bila bez njega i zbog povrede je odigrao samo jednu utakmicu na ovom turniru, protiv Hrvatske. Na spisku je „A“ reprezentacije. Nadam se da će povreda zgloba biti brzo sanirana i da će putovati s nama u Crnu Goru na dvije prijateljske utakmice – kaže Šuman i nastavlja,

– Zadovoljan sam i desnim bekom Nedimom Hadžićem, momkom koji se odaziva, u ove dvije godine kako sam selektor, na sva okupljanja reprezentacije. Igra u Njemačkoj, ima kvalitet i potencijal i očekujem da bude uskoro kandidat za „A“ selekciju naše zemlje. Tu je i pivot Adin Faljić, veoma sam zadovoljan njegovom igrom... Dakle, imaju tri-četiri igrača koji će, ukoliko nastave ovako raditi vrlo brzo obući dres seniorske reprezentacije – zadovoljno će Šuman.

Naglašava kako je ukupna situacija u Rukometnom savezu BiH sada mnogo povoljnija, a pozitivnoj atmosferi doprinose i uspješni nastupi naših mlađih selekcija.

- Naš fokus je na omladinskim selekcijama i, evo, mogu reći da mi sada imamo četiri omladinske selekcije, što nije bio slučaj u prošlosti. Na Savezu i nama svima je da pratimo rad tih selekcija, dajemo podršku i to će u dogledno vrijeme sigurno dati rezultat - ističe selektor seniorske reprezentacije BiH.

Našu najbolju selekciju očekuju nastupi u Crnoj Gori, gdje će biti odigrane dvije test-utakmice.

- Mi smo u proteklom periodu napravili pozitivne pomake. Očekuju nas kvalifikacije u oktobru i veoma nam je bitno da u aprilu i junu budemo zajedno. Očekuju nas naredne sedmice, za vikend, dvije pripremne utakmice u Crnoj Gori sa selekcijom ove zemlje. U junu smo planirali pripreme od desetak dana, gdje bi odigrali još nekoliko test-susreta. Svaka utakmica nam je veoma značajna. Gledamo s optimizmom na naredne kvalikfikacije, jer, od ranijih 16, sada će biti 24 reprezentacije, i tu vidim šansu da se prvi put plasiramo na Evropsko prvenstvo – kaže optimistično na kraju selektor rukometne reprezentacije BiH Bilal Šuman.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.